Beeld ‘De Verbazing’ siert de fraaie kasteeltuin

Algemeen
Verbaasd kijkt onze Jean uit over zijn tuin, die hij zo’n 300 jaar geleden liet aanleggen.
Verbaasd kijkt onze Jean uit over zijn tuin, die hij zo’n 300 jaar geleden liet aanleggen. (Foto: Wout deGroot)

HEEMSKERK - Op donderdag 22 september werd een bronzen beeld onthuld door de Heemskerkse wethouder Aad Schoorl. Het is Jean Deutz, die vol verbazing uitkijkt over de pronktuin van Kasteel Assumburg, die hij zelf zo’n driehonderd jaar geleden liet aanleggen. 

Het beeld ‘De verbazing’ siert niet alleen de fraaie kasteeltuin, maar vormt ook de opmaat voor een erfgoededucatieproject rondom de geschiedenis van Jean Deutz en zijn familie, die bijna tweehonderd jaar het kasteel bewoonde.

Deze geschiedenis spreekt zo tot de verbeelding, dat cultuurdocente Annelies Vessies en kunstenares Jola Geldermans er een erfgoedproject van hebben gemaakt hebben voor leerlingen van groep 7 van de basisschool. Verwondering en verbazing en zelfs ook verontwaardiging over de geschiedenis van deze Amsterdamse koopmansfamilie, die Assumburg als tweede huis gebruikte in de warme zomermaanden. 

Dat een boeiende geschiedenis niet ver van ons bed, maar ook letterlijk in de achtertuin van Heemskerk te vinden is mag duidelijk zijn. Het is een tastbare erfgoedbeleving over heden en verleden. De leerlingen worden rondgeleid door kasteel en tuin, krijgen werkopdrachten waaronder ook een creatieve verwerking met presentatie. 

Het project wordt ondersteund door Stichting Vrijwilligers Kasteeltuin Assumburg en door gemeente Heemskerk. Binnenkort start de promotiecampagne naar de scholen. Inschrijven voor dit unieke project kan vanaf januari 2023.