‘Ik had wel een echte reanimatie willen meemaken’

Algemeen
Rita Edens-Fatels is gedurende 40 jaar instructeur geweest bij de EHBO vereniging ‘Sint Christophorus.
Rita Edens-Fatels is gedurende 40 jaar instructeur geweest bij de EHBO vereniging ‘Sint Christophorus. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Iedereen krijgt in zijn leven te maken met meestal kleine of soms grotere ongelukken, behalve dan Guus Geluk uit Duckstad misschien. De kleine ongelukjes worden vaak zelf opgelost door middel van een EHBO-doos die in elk huis en auto aanwezig hoort te zijn. Allerlei soorten pleisters, een rolletje verband, brandzalf voor kleine wondjes, Calendula zalf enz. Bij grotere calamiteiten helpen deze huismiddeltjes niet en is vaak hulp van een professional vereist.

door Siem Weterings

Veertig jaar EHBO lessen van Rita Edens

Iemand die deze mensen EHBO les gaf, is de Heemskerkse Rita Edens-Fatels. Zij is gedurende 40 jaar instructeur geweest bij de EHBO vereniging ‘Sint Christophorus’ in Heemskerk. 

EHBO

Veel mensen hebben in deze lange periode een opleiding van haar gehad en/of instructies in eerste hulp of reanimatie trainingen. Velen hebben hun EHBO-diploma gehaald. Daarnaast heeft zij veel lessen gegeven op basisscholen, middelbare scholen en verenigingen. Ook heeft zij aan de wieg gestaan van de stichting AED Heemskerk. In 2012 werd ze verrast met een lintje bij 30 jaar EHBO.

Rita legt de 5 basisstappen uit voor hulp bij ongelukken: 1) Let eerst op of er geen gevaar voor jezelf is. Niemand heeft wat aan nog een slachtoffer. 2) Wat is er gebeurd? Overzie de situatie. 3) Stel het slachtoffer gerust, paniek belemmert het helpen. 4) Indien nodig, zorg voor deskundige hulp en tenslotte 5) probeer het slachtoffer niet te verplaatsen. Ze heeft in de 40 jaar dat ze les gegeven heeft zelf nooit een ernstig incident mee gemaakt.

Rita: “Ik had heel graag een echte reanimatie willen meemaken om gewoon uit ervaring te kunnen spreken, maar van de andere kant gelukkig dat niemand uit mijn nabije omgeving er mee te maken heeft gekregen.”

Naast het geven van cursussen stopt Rita Edens ook haar rol als bestuurslid, maar er is al een opvolger. Gaat ze nu achter de geraniums zitten? Nee hoor, ze heeft een aantal kennissen waar ze regelmatig op bezoek gaat via Maatjesproject Heemskerk, ze zal zich zeker niet vervelen.

Iedereen die van haar les heeft gehad kan dinsdag 11 oktober vanaf 20.30 uur in de vergaderruimte in de Vredesvorstkerk, Laan der Nederlanden 150 te Beverwijk haar persoonlijk bedanken. Graag aanmelden bij ger.vandervis@ehboheemskerk.nl Rita vindt het hartstikke leuk als jij/u ook komt.