Voetballen kijken op het scherm terwijl de biertap doorloopt...
Voetballen kijken op het scherm terwijl de biertap doorloopt... (Foto: Siem Weterings)

WK voetbal: verkeerde tijd, verkeerde plek

Algemeen

BEVERWIJK - Het WK voetbal in Qatar is begonnen. Op een druilerige donkere maandagmiddag speelde Nederland zijn eerste wedstrijd tegen Senegal. Op straat was het redelijk druk tijdens de wedstrijd en ook op de Breestraat liep nog menige klant rond. Dat was toch wel anders tijdens het laatste WK waar Oranje aan mee deed in 2014 in Brazilië. Nu weinig straten versierd, hier en daar een oranje vlaggetje. Komt dit door de oproep om dit ‘bloed’ WK te boycotten? Of komt het omdat het gewoon in het verkeerde seizoen gespeeld wordt?

Door Siem Weterings

Overal dichte gordijnen vanwege de kou of omdat de fans zich toch schamen dat ze het WK volgen? De (sport) cafés hebben allemaal grote schermen maar de eerste wedstrijd van Oranje trok nog geen volle zalen zoals het altijd in de zomer het geval was. Misschien komt dat nog want hoe verder Oranje komt, des te meer deskundige fans...

‘Vorige WK in Rusland, toen kuste iedereen de kleffe handjes van Poetin’

Vier ex-voetballers die al zo’n 50 jaar vrienden zijn: een fervent PSV-fan, een fanatieke Oranjefan, een talentvol Telstar-fan en tenslotte, vroeger een jonge Feyenoord-fan, zag later het licht en werd Ajax-fan. Hoe kijken zij tegen dit WK aan?
Ben Davidson: “Anders dan anders. Als ZMP’er (zelfstandige met personeel) zijn veel wedstrijden tijdens werktijd dus niet te doen. Wel zie ik veel initiatieven om samen naar Oranje te kijken. Buiten Oranje kijk ik alleen Brazilië en Argentinië. Oranje sneuvelt in kwartfinale tegen Argentinië.”
Peter Heere: “Als docent kan ik makkelijk alle wedstrijden volgen. Al sinds 1974 is mijn verwachting niet veranderd, Oranje wordt wereldkampioen! En laten we niet hypocriet zijn. Het vorige WK was in Rusland en toen kuste iedereen de kleffe handjes van Poetin, dus Hup Holland Hup!”
Bert Zwart: “Het is puur minder geworden de laatste jaren. Voetbal kijken bedoel ik. Ik volg het niet meer fanatiek alhoewel ik het spelletje nog steeds leuk vind. Ik kijk het liefst alleen, maar Oranje in de finale wordt toch wel met vrienden kijken. Helaas stranden ‘we’ in de 1/8 finale. Mooier dan EK88 gaat het voor mij sowieso nooit worden.”
De 4e vriend wil, door zijn 010-verleden, anoniem blijven: “In 1988 met vrienden in de auto naar Polen, Oranje won met 2-0 en plaatste zich voor het EK en won. Ik krijg nog tranen in mijn ogen als ik de foto’s van Peter zie die in Katowice gemaakt zijn. Nu volg ik al jaren niets meer. Het interesseert me niet, hoop wel dat Oranje nog eens een WK wint, dat zal niet 2022 zijn.”

Zo’n toernooi past niet in deze donkere dagen voor Kerst. De zon hoort te schijnen op een zwoele middag of zomeravond samen met vrienden, buren, biertje en een BBQ. Nu hangen er geen vlaggetjes en dus geen sfeer. Het leeft nog niet echt in de IJmond. Helaas, het GROTE GELD heeft anders beslist. Het is nu al het donkerste toernooi ooit.

Afbeelding
Tata Chess Festival met leuke speurtocht: 'Waar is de witte pion?' Algemeen 27 jan, 15:46
Afbeelding
Ouderwets schaakweekend in Wijk aan Zee Algemeen 26 jan, 14:30
Afbeelding
'Konmakandra' in het Spectrum Heemskerk Algemeen 26 jan, 12:30
Afbeelding
Korfballen bij svHBC Heemskerk voor 1,50 euro! Algemeen 26 jan, 12:30
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Filmmiddag bij Historische Kring Heemskerk Algemeen 25 jan, 20:15
Afbeelding
Burgemeester Smit bezoekt 100-jarige: 'Heb altijd genoten van het leven' Algemeen 25 jan, 20:03
Afbeelding
In Memoriam oud-wethouder Leo van IJsseldijk Algemeen 24 jan, 23:34
Afbeelding
Schuif aan bij de Leestafel in Huize van de Nouweland Algemeen 24 jan, 23:31
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:06
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:57
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:47
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Heemskerk

Op Rodi Heemskerk volg je het laatste nieuws uit Heemskerk. Rodi Heemskerk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Heemskerk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Heemskerk in je mailbox.