WK voetbal: verkeerde tijd, verkeerde plek

Algemeen
Voetballen kijken op het scherm terwijl de biertap doorloopt...
Voetballen kijken op het scherm terwijl de biertap doorloopt... (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK - Het WK voetbal in Qatar is begonnen. Op een druilerige donkere maandagmiddag speelde Nederland zijn eerste wedstrijd tegen Senegal. Op straat was het redelijk druk tijdens de wedstrijd en ook op de Breestraat liep nog menige klant rond. Dat was toch wel anders tijdens het laatste WK waar Oranje aan mee deed in 2014 in Brazilië. Nu weinig straten versierd, hier en daar een oranje vlaggetje. Komt dit door de oproep om dit ‘bloed’ WK te boycotten? Of komt het omdat het gewoon in het verkeerde seizoen gespeeld wordt?

Door Siem Weterings

Overal dichte gordijnen vanwege de kou of omdat de fans zich toch schamen dat ze het WK volgen? De (sport) cafés hebben allemaal grote schermen maar de eerste wedstrijd van Oranje trok nog geen volle zalen zoals het altijd in de zomer het geval was. Misschien komt dat nog want hoe verder Oranje komt, des te meer deskundige fans...

‘Vorige WK in Rusland, toen kuste iedereen de kleffe handjes van Poetin’

Vier ex-voetballers die al zo’n 50 jaar vrienden zijn: een fervent PSV-fan, een fanatieke Oranjefan, een talentvol Telstar-fan en tenslotte, vroeger een jonge Feyenoord-fan, zag later het licht en werd Ajax-fan. Hoe kijken zij tegen dit WK aan?
Ben Davidson: “Anders dan anders. Als ZMP’er (zelfstandige met personeel) zijn veel wedstrijden tijdens werktijd dus niet te doen. Wel zie ik veel initiatieven om samen naar Oranje te kijken. Buiten Oranje kijk ik alleen Brazilië en Argentinië. Oranje sneuvelt in kwartfinale tegen Argentinië.”
Peter Heere: “Als docent kan ik makkelijk alle wedstrijden volgen. Al sinds 1974 is mijn verwachting niet veranderd, Oranje wordt wereldkampioen! En laten we niet hypocriet zijn. Het vorige WK was in Rusland en toen kuste iedereen de kleffe handjes van Poetin, dus Hup Holland Hup!”
Bert Zwart: “Het is puur minder geworden de laatste jaren. Voetbal kijken bedoel ik. Ik volg het niet meer fanatiek alhoewel ik het spelletje nog steeds leuk vind. Ik kijk het liefst alleen, maar Oranje in de finale wordt toch wel met vrienden kijken. Helaas stranden ‘we’ in de 1/8 finale. Mooier dan EK88 gaat het voor mij sowieso nooit worden.”
De 4e vriend wil, door zijn 010-verleden, anoniem blijven: “In 1988 met vrienden in de auto naar Polen, Oranje won met 2-0 en plaatste zich voor het EK en won. Ik krijg nog tranen in mijn ogen als ik de foto’s van Peter zie die in Katowice gemaakt zijn. Nu volg ik al jaren niets meer. Het interesseert me niet, hoop wel dat Oranje nog eens een WK wint, dat zal niet 2022 zijn.”

Zo’n toernooi past niet in deze donkere dagen voor Kerst. De zon hoort te schijnen op een zwoele middag of zomeravond samen met vrienden, buren, biertje en een BBQ. Nu hangen er geen vlaggetjes en dus geen sfeer. Het leeft nog niet echt in de IJmond. Helaas, het GROTE GELD heeft anders beslist. Het is nu al het donkerste toernooi ooit.