‘Gouden’ toiletpot bij woonzorgcentrum Waterrijck

Algemeen
Locatiemanager Ellen Bartelink.
Locatiemanager Ellen Bartelink. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Eén van de dingen die ouderen tegenhoudt om op pad te gaan, is toiletbezoek. Het Europese project Toilet For Me ontwikkelt daarom een modern mindervalide toilet voor de publieke ruimte. Toegankelijk, gebruiksvriendelijk en schoon. En met moderne functies zoals een douche-WC, een sta-op-functie en valdetectie. Om te weten te komen wat gebruikers ervan vinden doet het project een proef met dit toilet bij ouderenzorglocatie Waterrijck in Heemskerk.

Waterrijck is een kleinschalig woonzorgcentrum van ViVa! Zorggroep aan de Lessestraat. Hier wordt het moderne toilet getest in de brasserie en het activiteitencentrum: een plek waar ouderen van binnen en buiten de locatie zelfstandig samen komen. Bij de brasserie zat al een rolstoeltoegankelijk toilet. Het test-toilet, liefkozend ‘de Gouden Pot’ genoemd, heeft als extra’s een douche-WC en een sta-op functie. In de testperiode wordt aan de verschillende gebruikersgroepen (ouderen, zorgpersoneel, familie, vrijwilligers) gevraagd wat zij vinden van dit moderne toilet. De proef bij Waterrijck loopt twee maanden, tot eind januari 2023. ‘’We hopen dat onze bewoners en bezoekers in de rij staan voor dit mooie en handige toilet’’, lacht Ellen Bartelink, locatiemanager van Waterrijck. ‘’Toiletbezoek mag geen reden zijn om thuis te blijven. Er zijn nu mensen die niet naar de brasserie komen omdat ze, wanneer ze naar het toilet moeten, meer ondersteuning nodig hebben dan het normale invalidentoilet biedt. Dat zien we graag anders. Zodat iedereen die dat wil, mee kan doen aan alle leuke en sociale activiteiten. Daarnaast is het ook heel fijn voor onze medewerkers. Zij hoeven minder vaak (zwaar) te tillen en kunnen zich meer richten op de activiteiten.’’

Waterrijck is met ongeveer 40 bewoners en ruim 80 medewerkers een kleinschalig woonzorgcentrum voor ouderen. Onder hetzelfde dak is ook een wijkpost van ViVa! Zorggroep, een ontmoetingscentrum (dagbesteding voor thuiswonende ouderen met dementie), apotheek, fysiotherapeut en huisarts. Ook zijn er aanleunwoningen en koopappartementen voor ouderen.

Ellen Bartelink is locatiemanager en zet zich met passie in voor haar locatie, bewoners en medewerkers.

Afbeelding
In de testperiode wordt gevraagd wat zij vinden van dit moderne toilet.
De proef bij Waterrijck loopt twee maanden, tot eind januari 2023.