Jongste schaakgrootmeester op Tata Steel Chess Tournament

Algemeen
De 13-jarige Abhimanyu Mishra uit de Verenigde Staten.
De 13-jarige Abhimanyu Mishra uit de Verenigde Staten. (Foto: Lennart Ootes)

IJMOND  - Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is bekend. Ook deze groep bestaat uit een mix van gevestigde spelers en veelbelovende jonge talenten. Zo behoren de 13-jarige Abhimanyu Mishra uit de Verenigde Staten, de 16-jarige Nederlandse Eline Roebers en de 17-jarige Javokhir Sindarov uit Oezbekistan tot de deelnemers. Van 13 t/m 29 januari 2023 vindt de 85e editie van het Tata Steel Chess Tournament plaats in Wijk aan Zee. De winnaar van de Challengers verdient een startbewijs voor de Masters van het Tata Steel Chess Tournament in 2024.

Deelnemersveld Tata Steel Chess Tournament 2023 compleet

“We hadden al een prachtig deelnemersveld bij de Masters, maar deze groep Challengers mag er ook zijn”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg.

Hij vervolgt: “Met ook hier een aantal bijzondere talenten. Wat te denken van Abhimanyu Mishra, die vorig jaar in juli met twaalf jaar, vier maanden en 25 dagen oud de jongste schaakgrootmeester ter wereld werd. En ik vind het heel leuk dat Eline Roebers mee doet, een heel groot Nederlands talent. Twee jaar geleden werd zij wereldkampioen bij de meisjes onder 14 jaar. Dit jaar won ze de zilveren medaille aan bord-1 op de Olympiade en is zij tot Internationaal Meester benoemd.”

Nederlandse deelnemers

Bij de jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament zijn in totaal zes Nederlanders actief. Max Warmerdam, Erwin l’Ami en Thomas Beerdsen hebben ook een uitnodiging ontvangen en zijn samen met Eline Roebers de vier Nederlandse deelnemers in de Challengers.

In de Masters, waarvan de deelnemers op 22 november jl. al bekend werden gemaakt, zijn de Grootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest de Nederlandse blikvangers.

De 16-jarige Nederlandse Eline Roebers.