‘Voor een bakkie koffie bij buurthuis Het Spectrum’

Algemeen
De 62-jarige Nico Duin werkt 40 jaar voor IJmond Werkt!
De 62-jarige Nico Duin werkt 40 jaar voor IJmond Werkt! (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - De meeste mensen staan er weinig bij stil, voor hen is het de normaalste zaak van de wereld. De beroepen die de omgeving mooier maken en houden. 

door Siem Weterings

De mensen van de HVC die wekelijks de containers en de openbare prullenbakken legen. De stratenmakers die de oneffenheden weer glad strijken. De elektriciens die zorgen dat de straatverlichting overal brandt. En natuurlijk de mensen van de plantsoenendienst die zorgen dat het groen in jouw omgeving er weer keurig bij staat. Eén van die ‘schoonmakers’ is Nico Duin (62) uit Heemskerk. 

Nico Duin 40 jaar bij IJmond werkt!

Deze week werkt Nico 40 jaar bij IJmond Werkt! Dit is een organisatie die mensen aan het werk helpt die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het vinden van een passende baan. Dit doen zij in opdracht van de gemeentes Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Voorheen ‘De Tunnel’, daarna de ‘Meergroep’ en nu dus IJmond Werkt!, Nico is zijn hele werkzame leven hier te vinden. Begonnen als metselaar in de huizenbouw werd hij werkloos omdat er geen werk meer was. Dat is tegenwoordig niet voor te stellen, de bouw staat te springen om vaklieden. Hij kwam bij de afdeling Groen van De Tunnel terecht en nu doet hij dit al 40 jaar met veel plezier. Nico is meestal te vinden in de muziekbuurt in Heemskerk waar hij zorgt dat plantsoenen en straten schoon blijven. Regen of wind, je zal hem zelden chagrijnig tegen komen.

Hij doet zijn werk met veel enthousiasme. Hij werkt alleen en dat vindt hij wel zo prettig. Een beetje eigen baas dus, maar met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als we even moeten wachten omdat een vrachtwagen in de weg staat voor een foto, loopt Nico in de tussentijd alweer overal afval op te rapen. Voor een bakkie koffie kan hij bij buurthuis Het Spectrum terecht of hij loopt even de Jumbo binnen. Hij is een bekend gezicht in de buurt en voor goede raad kan je ook bij hem terecht. Een man die klaagde dat zijn geld altijd zo snel op was adviseerde hij “om wat minder naar de kroeg te gaan.” 

Hij komt tijd tekort met zijn vele hobby’s. Hij is een echt natuurmens, op vrije dagen en in het weekend kan je hem al vroeg op de fiets in de Heemskerkse duinen vinden of wandelt hij door het ‘dorrup’. Hij houdt erg van muziek, vooral de Beatles zijn favoriet. Hij maakt graag foto’s en shopt deze tot prachtige plaatjes en plaatst deze op Facebook. Het internet heeft weinig geheimen voor hem en over beleggen in aandelen hoef je Nico niets wijs te maken. Hij wil nog een aantal jaar met plezier zijn werk te doen. Ook al is het soms zwaar, klagen hoor je hem niet.