To Huidekoper exposeert werk bij KEK

Cultuur
Werk van To Huidekoper.
Werk van To Huidekoper. (Foto: aangeleverd)

BEVERWIJK -  Snel, spontaan en intuïtief. Zo werkt To Huidekoper. Vandaar ook dat deze kunstenaar graag tekent en schildert met ecoline, waterverf en houtskool. Het benadrukt nog maar eens haar losse en lichtvoetige karakter. Hoe zeer ze zich ook door haar intuïtie laat leiden, ze is niet afkerig van strak denkwerk. Zo etst ze regelmatig met een pers en geeft ze graag les en lezingen. Bezigheden die de nodige inspanning en moeite vergen. Tot en met 25 maart exposeert ze met haar werk bij KEK.

De loopbaan van To Huidekoper vertoont bepaald geen doorsnee ontwikkeling. Het is er eentje met variaties en onverwachte wendingen. Zo organiseerde ze in een vorig leven evenementen en projecten in Kaapstad en Sint Maarten, produceerde ze commercials in Nederland en werkte ze aan campagnes voor opdrachtgevers als Hugo Boss, KPN en Heineken. Na enkele jaren verlegde To haar koers. Ze volgde de Fotovakschool en stoomde daarna door naar de Foto Academie. Als beroepsfotograaf in de culturele en kunstzinnige sector volgde ze haar eigen plan. Dat beviel zo goed, dat ze opnieuw een overstap maakte. Van strak naar los en wild. Van haarscherpe stillevens en sterke vrouwenportretten – die alom lof oogstten – naar vrij werk als kunstenaar. Ofwel van camera naar kwast en inktpen. Nu laat To zich tijdens het maakproces graag leiden door plotse invallen. Dat resulteert in vrijmoedige, speelse tekeningen met ecoline en een keur aan foto’s die zijn nabewerkt met verf of houtskool. Welke technieken en materialen ze ook gebruikt, vantevoren is nooit helemaal duidelijk wat er op het doek zal verschijnen. Zelf laat To zich in ieder geval graag verrassen door het eindresultaat.

Expositie

To exposeert haar werk nog tot en met 25 maart bij KEK. Loop als je in het Kennemer Theater bent, even door naar boven om haar onvoorspelbare werk te bekijken.