Glazenkeet Heemskerk stopt, doel bereikt!

Nieuws
Initiatiefneemster José de Kleijn.
Initiatiefneemster José de Kleijn. (Foto: judithcapponfotografie)

HEEMSKERK - Oorlogen, aardbevingen en orkanen, bij rampen in het buitenland worden vaak nationale acties opgezet om geld op te halen voor de getroffen gebieden. Terecht! Echter, ook in Nederland, vaak zelfs in je directe omgeving, hebben mensen financiële hulp nodig omdat ze het alleen niet redden. José de Kleijn merkte de stille armoede zelf op in de muziekbuurt waar ze woont in Heemskerk. Zij besloot er wat aan te doen en bedacht in 2017 De Glazenkeet. 

door Siem Weterings

Dit initiatief ontstond als navolging van het Glazen Huis van radio 3FM dat sinds 2004 in december, vlak voor Kerst, een week lang geld inzamelt voor goede doelen. Met slechts een voorbereidingstijd van 3 weken lukte het José om met Heemskerk FM en Higher Ground Productions dit evenement met slechts één Buko-keet voor elkaar te krijgen. De Glazenkeet op het Nielenplein in Heemskerk ging dat jaar de boeken in als ‘eerste meerdaags evenement’ georganiseerd als inwonersinitiatief. 

José: “Het was heel leuk en onbezorgd om te doen. Iedereen wilde helpen, meedenken en was enthousiast. Heemskerk genoot ervan dat zoiets in ons dorp werd gedaan. Er werd € 4400 opgehaald en het uitdelen van de eerste bonnen en de verhalen maakte een diepe indruk en vergeet je nooit meer.” 

Samen met Heemskerk FM groeide het uit tot een steeds groter evenement. Lokale artiesten traden op en het werd een muziekfeest op het Nielenplein. In 2018 en 2019 werd zo’n € 10.000 opgehaald. Helaas, toen sloeg corona toe en kon er niets meer georganiseerd worden. Er werd overgestapt naar de Glazenkeet Online versie. Ook dit slaagde, sponsoren werden donateurs en er werden mooie bedragen opgehaald. Dit werd drie jaar voortgezet waarvan in 2022 een zomereditie. 

Waar landelijke acties vaak algemene doelen hebben, vond de Glazenkeet het juist belangrijk de armoede in Heemskerk tevoorschijn te halen en inwoners te steunen in hun financiële zorg om weer zelfredzaam te worden. De stichting heeft afgelopen jaren bijna duizend gezinnen, ouderen en inwoners tussen wal en schip geholpen. Wetende dat er door de energiecrisis meer mensen geholpen worden door de gemeente en het feit dat bij het Sociaal Team, zo blijkt, nog Glazenkeet bonnen op de plank liggen is de stichting van mening dat ze na 6 jaar hun doel hebben bereikt. 

José de Kleijn tenslotte: “Vanaf 1 juni 2023 is het klaar. De Glazenkeet wil iedereen bedanken die afgelopen 6 jaar een steentje heeft bijgedragen. We danken bedrijven en samenwerkingspartners met wie we toch steeds weer een en ander voor elkaar konden boksen. Trots zijn we op 6 jaar vrijwillige inzet en wat we hebben bereikt.“

Afbeelding