Column wethouder Zalinyan: Natuurinspiratie

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Het voorjaar is in volle gang en de natuur doet haar werk! Zo ook op zaterdag 20 mei, toen ik samen met collega Ron Suanet de Heemskerkse Waterdag mocht openen in Park Assumburg. Voor mij was de term Waterdag niet nieuw. Vanuit mijn jeugd in Armenië ken ik Waterdag (in het Armeens Vardavar) als een groot landelijk watergevecht. Daar is het een christelijke feestdag. In Heemskerk staat Waterdag in het teken van klimaat, natuur, water en groen. Wij organiseren dit als gemeente om inwoners kennis te laten maken met de gevolgen van klimaatverandering voor natuur, water en groen. Er waren veel wateractiviteiten om jezelf in onder te dompelen.

Je kon waterbeestjes onderzoeken, suppen, duurzaam leren vissen en modelbootjes besturen. Daarnaast waren er verschillende informatiekramen over onder andere energie besparen, duurzame voedselproductie en het belang en effect van vergroenen. Diezelfde dag was het ook Wereld Bijendag. De imker was aanwezig om te vertellen over het belang van bijen, zowel voor biodiversiteit als voor voedselproductie. Het was een groot succes! 

Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze ruimtelijke inrichting klimaatbestendig is. Wij zetten stappen in de energietransitie, zodat we verdere klimaatverandering kunnen beperken. Dat heet klimaatmitigatie. Maar tegelijkertijd moeten we ook inzetten op klimaatadaptatie. Dat is het voorbereiden op extreem weer, zoals hitte en droogte maar ook wateroverlast door steeds heviger buien. Een mooie manier om dat te doen, is vergroenen. Wij vergroenen als gemeente door tegels te vervangen voor groen. Ook als inwoner kunt u dat doen! Wij helpen u daarbij graag een handje. Heemskerk doet namelijk mee aan het NK Tegelwippen. Als inwoner kunt u uw tegels eruit halen en plantjes erin doen. De tegels kunt u laten ophalen door de tegeltaxi van de gemeente. En vergeet dan niet om het aantal gewipte tegels op te geven via www.nk-tegelwippen.nl! 

Aan u allen een fijn voorjaar en zomer gewenst met veel natuurinspiratie!

Ani Zalinyan, wethouder gemeente Heemskerk