Leerling Vellesan College voor 1 dag baas in Heemskerk

Nieuws
Vellesan College-leerling Enrico en wethouder Burgering.
Vellesan College-leerling Enrico en wethouder Burgering. (Foto: Thomas Wobben)

HEEMSKERK- Donderdag 1 juni nam Enrico (16) de taken over van wethouder Piet Burgering. Enrico is een leerling van het Vellesan College in IJmuiden. Deze school doet mee aan het Jinc-project Baas van Morgen. Vanmorgen werd Enrico opgehaald door Piet en een uur later zat hij al achter zijn bureau.

Enrico, die zelf op hoog niveau voetbalt, boog zich vandaag over de vraag van de gemeente: hoe kunnen we meer jongeren enthousiasmeren voor teamsport? En ook: hoe kunnen we jongeren meer betrekken bij beleid/vraagstukken die de jeugd raken? Samen met Piet, Elze en Eveline van de gemeente bracht hij een bezoek aan Team Sportservice en het project In Beweging om zich in de Heemskerkse amateursport te verdiepen. 

’s Middags bracht hij advies uit. “Betrek de buurtsportmensen hierbij”, aldus Enrico. “Zij kunnen op meerdere tijdstippen op de dag jongeren kennis laten maken met teamsport. En mochten de jongeren het sporten leuk vinden, dan kunnen zij hen doorverwijzen naar een sportclub.” Volgens Enrico kan voor sommige jongeren ook de contributie een drempel zijn om lid te worden van een sportclub. “Maar, zegt hij, “Je kunt als gemeente ook meer fitnessapparaten buiten plaatsen, zodat jongeren toch kunnen sporten.” Goede ideeën, zegt Piet. En hoe kijkt Enrico terug op deze dag, wil hij weten. “Leuk”, zegt Enrico. “Maar ik word liever topvoetballer dan wethouder!”

Baas van Morgen

Gemeente Heemskerk en het Vellesan College doen mee aan Jinc Baas van Morgen. In dit project nemen leerlingen het stokje over van topmannen en -vrouwen. Ruim 600 jongeren krijgen op deze dag de leiding over bijvoorbeeld een (beursgenoteerde) onderneming, ministerie, theater of gemeente. Als Jinc Baas van Morgen schuiven zij aan bij vergaderingen, spreken ze medewerkers en geven ze hun visie op een bepaald vraagstuk. Kijk voor meer info op www.jinc.nl.

Vellesan College-leerling Enrico.