Anoeska van Breemen 25 jaar doktersassistente: ‘Soms vragen zij zelfs om advies’

Nieuws
Anoeska heeft zo'n 6 jaar in RKZ gewerkt dus ook veel Beverwijkers zouden haar wel eens gezien hebben.
Anoeska heeft zo'n 6 jaar in RKZ gewerkt dus ook veel Beverwijkers zouden haar wel eens gezien hebben. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - U kent dat wel, ééndagsvliegen in de muziek. Eén hit en daarna hoor je nooit meer van die artiest. Peter de Koning is er zo één. In 1995 had hij een tophit met ‘Het is altijd lente in de ogen van de doktersassistente’, daarna was het over met zijn zangcarrière. Het origineel gaat natuurlijk over een andere assistente, maar deze aangepaste versie geldt zeker voor de goedlachse Anoeska van Breemen die op 1 oktober 2023 25 jaar doktersassistente was.

door Siem Weterings

Anoeska is in Suriname geboren en op 6-jarige leeftijd verhuisd naar Grootebroek, een dorp in West-Friesland. Na haar opleiding voor doktersassistente in Haarlem en laboratorium onderzoek in Amsterdam kwam zij in 1998 in Heemskerk terecht. Ze verving een assistente van dokter Fred Naber die met zwangerschapsverlof ging. Na een tip van Fred solliciteerde ze bij dokter Werner Visser die de praktijk van dokter Hazenberg overnam. Ze werd aangenomen en op 1 oktober 1998 begon ze hier en vond het erg leuk om in het dorp Heemskerk te blijven. Hun locatie was het oude St. Jozef Ziekenhuis waar tevens nog een onderdeel zat van het RKZ uit Beverwijk.


Dokter Visser had al aangegeven dat hij een HOED zocht en precies 10 jaar later was het zo ver. Om de hoek werd Medistate gebouwd en precies op 1 oktober werd deze nieuwe Huisartsen Onder Eén Dak geopend. De dokters Schutte, Schumacher en Naber (Martijn, zoon van Fred) kwamen Werner en Anoeska versterken samen met hun assistentes. Dit resulteerde in een praktijk met ruim 10.000 patiënten. Vroeger had de huisarts nog wel eens tijd om rustig een bakkie te doen, maar tegenwoordig is het daar veel te druk voor.

Gek op haar vak

Anoeska is gek op haar vak en heeft zelfs zo’n 5-6 jaar bij HuisArtsen Praktijk in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gewerkt. Na haar dagdienst nog even daar een avonddienst pakken tot 23 uur. Anekdote: een man belt ’s ochtends omdat hij hoofdpijn heeft. Anoeska adviseert hem paracetamol te nemen en indien het niet over gaat de volgende dag terug te bellen. Maar de man wil waarschijnlijk een second opinion en belt om 18 uur met HAP in het RKZ, krijgt hij weer Anoeska aan de lijn. “Hadden we niet afgesproken dat u morgen terug zou bellen?”

Anoeska kent door haar vak veel dorpsgenoten. Echtgenoot Peter: “Als we even boodschappen doen dan worden we tussen de Jumbo en de markt zo’n 5-6 keer aangehouden, soms vragen ze zelfs om advies.” Anoeska blijft altijd vriendelijk: “Dat hoort er nu eenmaal bij.” Nu, na 25 jaar, verandert zij van werkgever en gaat weer voor één huisarts werken, dokter Noordzij. Minder patiënten waardoor het makkelijker wordt om een band met hen op te bouwen, want dat is wat ze wil. Anoeska: “Ik wil alle patiënten en collega’s bedanken voor het vertrouwen dat ik heb ondervonden en wens iedereen een mooi en vooral gezond leven.” De lente blijft dus gewoon in Heemskerk.