Column wethouder Piet Burgering: ‘Er zitten voetjes onder onder’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Nu de herfst weer is begonnen is het soms best aantrekkelijk om de fiets te laten staan en de auto te pakken. Warm en droog op school of werk aankomen is heel wat waard. En in de ochtenddrukte is het dan misschien wel een aantrekkelijk idee om de kinderen snel in de auto te zetten en naar school te brengen. De kinderen snel afzetten en dan zelf door naar kantoor rijden.

Bij de school aangekomen gebeurt er iets heel bijzonders. Alle ouders willen hun eigen kind uiteraard vlot en veilig afzetten. Maar daarbij vergeten ze nog wel eens de veiligheid van andere kinderen. Maar al te vaak worden de auto’s op de meest vreemde plekken ‘geparkeerd’. Op rotondes, in grasveldjes, op de stoep en natuurlijk gewoon op straat. Er ontstaat al snel een verkeerschaos. En in die chaos raken ook mensen geïrriteerd, want druk, druk, druk en haast, haast, haast.

De afgelopen periode hebben onze handhavers bij een aantal scholen een controle uitgevoerd. En in alle eerlijkheid zijn de resultaten nog wat erger dan ik dacht. Al waren de acties vooraf bekendgemaakt, bij bijna alle scholen moest flink gewaarschuwd en gehandhaafd worden. En misschien mompelt u nu wel: “Goed zo, stevig aanpakken”. Maar het is natuurlijk idioot dat we hiervoor de handhavers op pad moeten sturen. De verkeersveiligheid rond scholen moet er niet alleen zijn voor uw kind, maar voor alle kinderen.

Kan het anders? Natuurlijk! Want al begrijp ik maar al te goed hoe het gaat in de drukte van elke dag in uw gezin. En hoe snel de keuze is gemaakt om de kinderen maar ‘even snel naar school te brengen’. Misschien is het goed om toch nog eens te denken over die uitspraak van die bekende filosoof Loesje: “Fileprobleem rond scholen opgelost. Ouders bekeken hun kinderen nog eens goed: Hé, er zitten ook voetjes onder”.

Wethouder Piet Burgering, Heemskerk