Gemeente Heemskerk stimuleert gebruik van elektrische auto’s

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Archief Rodi Media)

HEEMSKERK – Het college heeft het Programma Laadinfrastructuur Heemskerk 2023-2030 vastgesteld. Met dit programma stimuleert de gemeente het gebruik van elektrische auto’s. Zo duurt het aanvragen van een laadpaal 8 weken korter. Ook kunnen inwoners vanaf hun eigen terrein met een kabelgoot hun elektrische auto op de openbare weg opladen

Als de bestuurder van een elektrische auto niet op eigen terrein kan laden, kan hij een aanvraag doen voor een laadpaal aan de openbare weg. Tussen het moment van aanvraag en plaatsing zit veel tijd. Dit komt vooral omdat de gemeente bij elke aanvraag nu nog een verkeersbesluit moet nemen. Om dit te versnellen gaat de gemeente werken met een locatiekaart. Op deze locatiekaart komen alle voorgestelde laadlocaties tot 2026 te staan. Voor al deze voorgestelde laadlocaties neemt de gemeente dan 1 totaal verkeersbesluit. Inwoners kunnen tussen 24 oktober en 12 november hun mening geven over de voorgestelde locaties. Nieuwe laadpalen plaatst de gemeente daarna zoveel mogelijk op de aangegeven laadlocaties. Het aanvraagproces duurt hierdoor 8 weken korter.

Kabelgoot maakt laden vanaf eigen terrein op openbare weg mogelijk

In de woongebieden krijgen inwoners de mogelijkheid om een kabelgoot aan te vragen. Zij kunnen dan vanaf eigen terrein op de openbare weg de auto opladen. De belangrijkste voorwaarde is dat de auto op maximaal 2,50 meter vanaf het eigen terrein kan laden. De aanvraag voor een kabelgoot is niet gratis. De “laadplek” op de openbare weg wordt geen privé-parkeerplek.

Wethouder Ron Suanet: “Met deze stappen stimuleren we het gebruik van elektrische auto’s. Het is echt een win-win: de gemeente investeert nu even extra tijd, de inwoners gaat het tijd schelen en het scheelt CO2- uitstoot. Alles wat we kunnen doen om het zo makkelijk mogelijk te maken om je elektrische auto op te kunnen laden is belangrijk.”

Wat doet de gemeente nog meer om elektrisch rijden te bevorderen?

De gemeente plaatst een laadpaal als de aanvrager niet op eigen terrein kan laden. Deze laadpalen zijn gratis voor de aanvrager en de gemeente.

De gemeente plaatst waar het kan laadpalen op acceptabele loopafstand van het woon-/werk-adres van de aanvrager.

Meer weten over de mogelijkheden en regels rond laadpalen? Bekijk dan het hele programma op heemskerk.nl/laadpalen.