Column Blik van Co: ‘Paardenuitwerpselen in Heemskerk’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Mieke Elst-Backer)

Het is droog dus lekker een stukje fietsen. Ik rij op de Cieweg in het Heemskerkerduin. Op de weg liggen enkele uitwerpselen van paarden. Ik vroeg me al fietsend af of de berijder bij het uitlaten van zijn paard ook een plasticzak bij zich heeft, net als de hondenbezitter. Ik neem het paard niets kwalijk want het paard is een edel dier. 

Weet u dat het paard het enige dier is wat benen en manen heeft? Het is ook het enige dier waar aan de voorkant hooi naar binnen gaat en uit de achterkant vijgen komen. Toch spreekt men over dit edele dier dat hij een bek heeft. U kent het spreekwoord: Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken! Wij hadden thuis ook huisdieren maar die lieten wij nooit uit. Want hoe doe je dat met een diamantduif, een spierwit konijn, een cavia, een marmot, een rivierschildpadje, witte muizen of een wandelende tak. 

Onze kat Miepie had mazzel, die liet zichzelf uit. Ik heb geprobeerd om ‘s avonds laat Miepie nog eventjes buiten te laten met een riempje om de nek. Dit liep bijna verkeerd af. Hij keelde zich bijna zelf met dat riempje rond z’n nek. Een kennis van mij had een Andescondor. 

Uitwerpselen edele viervoeters doorn in het oog voor veel Heemskerkers

Deze vogel mocht altijd losvliegen in de huiskamer. Als hij nodig moest, ging hij op de rand van een stoel zitten, met z’n kop in de richting van het raam. Achter die stoel stond een teil op de grond, waar de uitwerpselen keurig verzameld werden onder het overbekende geluid “Flots, flots!” 

Maar ik dwaal nu af en dat is niet mijn bedoeling. Ik weet dat de uitwerpselen van deze edele viervoeters een doorn in het oog zijn voor veel Heemskerkers. Een paar jaar geleden was ik op Malta en daar had men echt het ei van Columbus uitgevonden.

Voor toeristen rijden daar koetsjes. Deze worden getrokken door een of twee paarden. Er rijden vele koetsjes maar van enige overlast van bergen met vijgen op straat is geen sprake. Deze edele dieren hebben een soort luier om, zodat de paardenvijgen niet rechtstreeks op de straat vallen. Is dit iets voor onze paardenliefhebbers?

Co Backer

comarbacker@gmail.com