Man krijgt 3 jaar celstraf voor stelselmatig seksueel kindermisbruik in Heemskerk

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pexels)

HEEMSKERK - Een rechtbank in Noord-Holland heeft een man uit Heemskerk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar, voor het stelselmatig seksueel misbruiken van twee minderjarige broers gedurende de periode van 2002 tot 2012.

De jongste broer, die slechts 4 jaar oud was toen het misbruik begon, werd slachtoffer tot zijn 12de jaar, terwijl de oudere broer van zijn 7de tot zijn 10de levensjaar werd misbruikt. Beide slachtoffers ontvingen een schadevergoeding van iets meer dan 10.000 euro.

Ondanks het pleidooi van de verdachte’s advocaat, die beweerde dat de verklaringen van de broers onbetrouwbaar waren gezien het tijdsverloop, oordeelde de rechtbank dat de verklaringen geloofwaardig en bruikbaar waren als bewijs. De rechtbank hekelt de verdachte voor het gebrek aan verantwoordelijkheid en het feit dat hij alle schuld bij de slachtoffers legde. Een psycholoog concludeerde dat de verdachte, vanwege zijn autismespectrumstoornis, beperkt is in zijn vermogen tot reflectie.

De rechtbank nam dit mee in het oordeel en legde voorwaarden op aan het voorwaardelijke deel van de straf, waaronder een meldplicht, behandelverplichting, contactverbod met de slachtoffers, locatieverbod, en restricties op verhuizing zonder toestemming van het openbaar ministerie.