Heemskerker Peter Breed richt zich op de klassieke Panhard: ‘Oude liefde roest niet...’

Nieuws
Peter Breed bij een Panhard-Levassor Dynamic uit 1938.
Peter Breed bij een Panhard-Levassor Dynamic uit 1938. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Na 30 jaar bijna niet meer weg te denken van de Lijnbaan in Heemskerk. Dat hoeft ook niet want Heemskerker Peter Breed blijft met zijn autobedrijf zitten waar hij zit. Maar toch houdt hij ermee op, om zich helemaal toe te leggen op zijn oude liefde: het Franse klassieke-automerk Panhard. Per 1 januari 2024 zal dat er alleen nog maar autohistorie op de brug staan in zijn garage. Peter Breed geniet immers als Panhard-specialist bekendheid.

Panhard is een van de oudste automerken ter wereld. Het werd in 1886 opgericht als Panhard et Levassor. Het merk maakte eind 19e, begin 20e onder meer naam met aansprekende prestaties in de autosport en indrukwekkende technische innovaties. De naam Levassor verdween in 1941 waarna het merk simpel als Panhard doorging. Het maakte tot 1967 auto’s met vooruitstrevende techniek en design. 

Bij Breed staan regelmatig Panhards in de werkplaats, meestal uit de periode vanaf 1930. De internationale vraag naar het specialisme is zo groot, dat  de Heemskerker heeft besloten zich helemaal op de Panhards toe te leggen: “Ik ben inmiddels 63 en wil het sowieso wat rustiger aan doen, dus ik ga nu prioriteit geven aan het werk waar ik het meeste plezier in heb.” Panhards worden nog door talloze liefhebbers gereden en zijn te vinden bij de meest uiteenlopende klassiekerevenementen, van Concours d’Elegance tot rallywedstrijden. Breed heeft klanten uit alle uithoeken van Europa, inclusief Panhard-moederland Frankrijk, maar zelfs tot in Japan. Ingrijpende revisies, restauraties, lopend onderhoud, de telefoontjes komen overal vandaan. “Ik moet naar mijn gevoel nu te vaak mensen laten wachten op ingrijpende projecten omdat ik ook veel klanten heb voor reguliere reparaties en onderhoud. En andersom, als zo’n Panhard half uit elkaar op de brug staat kun je die brug niet even gebruiken om een paar winterbanden voor een klant te monteren. Ik zou het liefst iedereen blijven helpen.” Breed neemt graag nog persoonlijk met een klein feestje afscheid van zijn uiteenlopende klantenkring. Hij beveelt klanten die dat willen bovendien graag aan bij enkele bevriende vakcollega’s, zodat iedereen gewoon verzekerd blijft.