“Meer zang is minder zorg”, dankzij Participatiekoor IJmond Noord

Nieuws
Participatiekoor zanger en mantelzanger.
Participatiekoor zanger en mantelzanger. (Foto: Nova Zwiers)

IJMOND - “Wie te horen krijgt dat hij dementie heeft, ervaart al snel dat meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is. Niet omdat men niets meer kán, maar omdat vaak de juiste ondersteuning ontbreekt. In het Participatiekoor IJmond Noord is dat anders”, aldus projectleider Hilma van Slooten van Uitjezorg IJmond. “Het is een zangvereniging waar mensen met dementie ongehinderd meedoen en samen met ervaren koorzangers zingen, de mantelzangers”, vult Audrey Tuin aan, activiteiten coördinator Uitjezorg IJmond. “We starten de repetities voor het Paasconcert op zaterdag 17 februari.” De aanmelding is inmiddels in volle gang via uitjezorgijmond.nl.

De eerste participatiekoren werden vijf jaar geleden al opgericht in Haarlem, Delft en Het Gooi. Zij verwierven al snel landelijke bekendheid met hun jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion, waardoor er ook in andere plaatsen belangstelling ontstond voor het oprichten van een participatiekoor. Dankzij steun van het Lang Leve Kunst Fonds kunnen er in februari twaalf nieuwe participatiekoren van start. Het Participatiekoor IJmond Noord, onder leiding van dirigente Sanne Nieuwenhuijsen is er daar één van.

Het Participatiekoor is een gewoon koor, met het verschil dat er zowel mensen met als zonder dementie samen zingen. De koorzangers zonder haperend brein zogenoemde mantelzangers, delen hun passie voor muziek graag met hen die zonder ondersteuning niet meer mee zouden kunnen zingen.

Meer zang is minder zorg

Door samen te zingen en waar nodig ondersteuning te bieden, levert elk Participatiekoor een significante bijdrage aan het welzijn en de positieve gezondheid van mensen met dementie. Deze methode van samen zingen gestoeld op principes van gelijkheid, solidariteit, autonomie en participatie leidt zelfs tot verbeterde cognitieve functies (onder andere betere spraak meer levensvreugde en zingeving bij mensen met dementie. Ook ontwikkelen zij betere en nieuwe sociale relaties en groeit het zelfvertrouwen.

Gevarieerd repertoire

Het Participatiekoor IJmond Noord start met het oefenen voor een Paasconcert met onder andere koralen uit de Matthäus Passion. Aangevuld met modern repertoire zoals het wereldberoemde Thank you for the music van ABBA. 

Enthousiasme

Audrey: “Zo mooi, het enthousiasme bij de aanmelders is groot. Voor oefenmateriaal wordt gezorgd. We repeteren vier keer in het Cultuurhuis Heemskerk, te weten op op zaterdagmiddag 17 februari, 2 maart, 9 maart, 16 maart en 23 maart van 13:30 uur tot 15:30 uur. De repetities zijn inclusief een koffie- en theepauze.”

Paasconcert 4 april

Op donderdag 4 april om 19:30 uur is de eerste uitvoering van het Participatiekoor IJmond Noord in de Grote Kerk van Beverwijk, Kerkstraat 37a. De uitvoering wordt ondersteund door het Holland Symfonie Orkest.

Tickets

Iedereen die mee wil zingen, maar ook iedereen die graag alleen wil luisteren, is van harte welkom. Kaartjes kosten 10 euro en zijn al te bestellen via de website www.uitjezorgijmond.nl.

Participatiekoor

Het Participatiekoor IJmond Noord is een initiatief van Uitjezorg IJmond, de Stichting Participatie met Dementie en het Lang Leve Kunst Fonds. En wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Heemskerk, gemeente Beverwijk, Rotary Club Beverwijk en Goededoelenfonds Uitvaartvereniging IJmond. 

Deelnemen

Deelnamekosten voor zangers: 25 euro per persoon. Aanmelden uitsluitend via www.uitjezorgijmond.nl.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het Participatiekoor IJmond Noord? Neem dan contact op met Audrey Tuin via 0251-207029 of info@uitjezorgijmond.nl.