Opnieuw cultuur in De Wijcker Swaen

Nieuws
Manouschka Sap-Faber en Maus Granaat in het kerkje.
Manouschka Sap-Faber en Maus Granaat in het kerkje. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK - Er zijn nog steeds een aantal verborgen pareltjes in de IJmond te vinden. Eén ervan is het oude Hollandse kerkje De Wijcker Swaen aan de Koningstraat 119 in Beverwijk. In 1774 gebouwd was het van oorsprong een kerkje van de Lutherse (niet te verwarren met Idris Elba op Netflix) gemeente. De bekende dominee F. Domela Nieuwenhuis is er nog voorganger geweest. Nu, precies 250 jaar later, opent het kerkje haar deuren weer als klein intiem theater.

Door Siem Weterings

Maus Granaat is al meer dan 25 jaar radiomaker bij de lokale omroep. Iedere week interviewt hij wel een (on)bekende gast in zijn programma Bekijk ’t Maar. Naast deze hobby is hij ook een liefhebber van kleinkunst en het theater. Toen hij als trouwambtenaar eind vorig jaar een huwelijk sloot in De Wijcker Swaen, kwam bij hem het idee op om dit kerkje ook voor theatervoorstellingen te gaan gebruiken. Samen met Manouschka Sap-Faber van Vrouw-Vitaal, die deze ruimte ook gebruikt, ging hij rond de tafel zitten en de kogel is nu door de kerk. De laatste zondag van de maand worden er artiesten ontvangen om op te treden voor zo’n 75 bezoekers.

Op zondag 25 februari om 14.00 uur opent Wil van der Meer de theaterserie met Soirée met Annie M.G., een voorstelling vol verhalen en liedjes. We kennen Annie M.G. allemaal als schrijfster van musicals en jeugdboeken. Acteur en zanger Wil van der Meer vertelt anekdotes over zijn bijzondere band met haar en verbindt ze met verhalen van zijn eigen jeugd. Meer dan twaalf jaar werd er iedere zaterdag een toneelstuk voorgelezen aan Annie M.G. Schmidt. Ook Wil bevond zich als jonge acteur onder deze voorlezers. Zo was hij onderdeel geworden van de vriendenkring van de koningin van het lichte genre en zat veel zaterdagen bij haar thuis op de bank. In de loop der jaren vertaalde hij een aantal klassiekers uit haar oeuvre in het Frans. Aan de hand van deze liedjes en verhalen vertelt Wil over die bijeenkomsten op zaterdag, de zomers die hij doorbracht op haar landgoed in Zuid-Frankrijk en over zijn landing in de theaterwereld vanuit een provinciale slagersfamilie.

Maus en Manouschka organiseren dit non-profit en ontvangen nog geen subsidie. De kosten en de prijzen proberen ze zo laag mogelijk te houden. Entree is 20 euro, reserveren kan via info@vrouw-vitaal.nl.

De volgende maanden staan Sjors van der Panne, Het Nederlied Ensemble en Maaike van Widdershoven op het programma in dit leuke, ‘roze’ kerkje. Wel snel reserveren want er is dus beperkt plaats.