Aluminium voor Kringloopwinkel De Groene Ezel

Nieuws
Joana Brethouwer van De Smaeckkamer met opgespaard aluminium.
Joana Brethouwer van De Smaeckkamer met opgespaard aluminium. (Foto: Siem Weterings)

HEEMSKERK - Floor (86) kwam dertig jaar geleden als elektricien in aanraking met Kringloopwinkel De Groene Ezel in Heemskerk. Sindsdien is hij er vrijwilliger. Twee ochtenden in de week scheidt hij de metalen die zijn collega’s voor hem apart zetten.

Door Siem Weterings

Bij De Groene Ezel staat een grijze container waar mensen aluminium in kunnen gooien. Als de voorraad te groot wordt, dan brengen ze dit weg naar een metaalhandelaar in Haarlem. In januari zat er onder andere 250 kilo aluminium tussen, dat levert toch weer zo een 225 euro op voor het goede doel. De opbrengst wordt besteed aan stichtingen die het goed kunnen gebruiken.

Restaurants

Maar niet alleen particulieren kunnen hun metaal inleveren bij De Groene Ezel, ook restaurant De Smaeckkamer in Beverwijk doet mee. Dit restaurant is één van de weinige restaurants die nog een echt vlammetje op tafel hebben staan. De meeste collega’s zijn overgestapt naar nepkaarsjes met (oplaadbare) batterijtjes inclusief afstandsbediening.

Joana Brethouwer werkt bij De Smaeckkamer in Beverwijk en is erg betrokken bij het milieu. “Scheiden in de horeca is best lastig. Glas en papier, mits niet vervuild, gaat nog wel, maar etensresten en dergelijken zijn toch restafval.” Toen zij een half jaar geleden hoorde dat je bij De Groene Ezel onder andere aluminium kon inleveren is zij het spontaan gaan verzamelen. Samen met haar collega’s worden de lege waxinelichtjes en de doppen van wijnflessen opgespaard. Als de vuilniszak vol is gaat deze naar de kringloopwinkel. Ze vervolgt: “Het is een kleine moeite en ik vind het erg positief dat de opbrengst naar goede doelen gaat.”

Aluminium

Aluminium is een veel gebruikt metaal, vooral in de vliegtuigindustrie. Het zit ook in onder andere auto’s en fietsen en bijna iedereen heeft wel een rol aluminiumfolie liggen of gebruikt waxinelichtjes. Het is een licht metaal dat bijna niet roest. Maar helaas, de winning uit bauxiet kost een hoop stroom en die fabrieken stoten vaak veel giftige chemicaliën uit. Aluminium is echter heel goed te recyclen wat veel minder energie en rotzooi oplevert.

Resultaat

In 2023 werd zo’n 800 kilo aluminium ingeleverd bij De Groene Ezel. Aluminium is erg licht dus je hebt er veel voor nodig om tot een kilo te komen. Denk aan lege waxinelichtjes, folie van yoghurtbekertjes, draaidoppen van wijnflessen en bakjes van maaltijden. Maar het moet wel schoon zijn, anders heeft Floor er niets aan. Dus opsparen maar en inleveren bij De Groene Ezel in Heemskerk. Ook oude elektrische snoeren, kerstverlichting en koper kun je bij hun inleveren. En mocht je nog een oude Boeing 747 in de schuur hebben staan, Floor is er blij mee.