Jan Jimmink al 50 jaar circusfotograaf

Nieuws
Jan Jimmink met een van de vele affiches.
Jan Jimmink met een van de vele affiches. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK - Jan Jimmink (68) groeide op in de Indische buurt in Beverwijk. Toen hij als achtjarig jongetje in de jaren ’60 een keer naar de Irene school ging, zag hij opeens enorme vrachtwagens op zijn speelplaats, het Kuenenplein. Met grote ogen bleef hij kijken hoe hele lange masten rechtop gezet werden. Circus Boltini was gekomen en Jan werd er zo door gefascineerd, het liet hem nooit meer los. Toen hij wat ouder was en weer een een circus kwam in Beverwijk, dan stond hij altijd helpen met opbouwen en kreeg een vrijkaartje voor de voorstelling.

Door Siem Weterings

Toen Jan achttien was en een baan had, kocht hij als eerste een camera van zijn spaargeld. Vanaf toen maakte hij foto’s van elk circus dat Beverwijk aandeed. Dit jaar is hij vijftig jaar circusfotograaf. 

‘Het gaat niet om de voorstellingen, maar om al het gebeuren daar omheen’

Hij heeft duizenden plaatjes van de diverse circussen zoals Boltini, Bouglione, Renz en Krone. Van de laatste jaren heeft hij ook veel filmbeelden. En hij heeft bij elke foto een verhaal. Het gaat hem niet om de voorstellingen, maar meer de opbouw, het afbreken en al het gebeuren daar omheen. Hij heeft ook veel affiches, zelf van circus Schneider begin jaren ’30 op de Baanstraat, één van de twintig plaatsen in Beverwijk waar een circus gestaan heeft.

Circus in Beverwijk

Waarom kwam het circus graag naar Beverwijk? Jan: “In Amsterdam was het door de bevolking meer kijken dan naar een voorstelling gaan. Toen de circussen hier in Beverwijk stonden, kwamen de Amsterdammers wel. En omdat Beverwijk een station had met laadperron konden ze hier makkelijk lossen, ook als ze bijvoorbeeld naar Alkmaar gingen. Tijdens de viering van 700 jaar stadsrechten was er zelfs een ‘Marlo’ circus, vernoemd naar de sponsor. De verlichte letters boven op het circus zijn makkelijk aan te passen.”

Je kan wel zeggen dat hij bij de circusfamilie hoort

Ondertussen heeft Jan een prachtige verzameling die begint in 1902 tot en met Circus Vegas vorig jaar. Het is nog niet bekend of er dit jaar een circus komt, dat wordt altijd pas kort van tevoren bepaald. Jan heeft ook talloze circussen in Europa bezocht en heeft er veel vrienden gemaakt. Je kan wel zeggen dat hij bij de circusfamilie hoort. Hij voelt zich er ook thuis, alhoewel dat niet helemaal te zien is op de foto waar hij poseert met een leeuw. Jan Jimmink weet veel over meer dan honderd circussen, met Beverwijk als specialisatie. 

YouTube

Kijk ook eens op Jan zijn YouTube-kanaal: Circusklub. Je hoeft er bij hem geen muntje in te gooien, als hij eenmaal begint blijft hij enthousiast vertellen!