Een dag vol muziek en cultuur op het Heemskerk Festival

Nieuws
Het Heemskerk Festival werd twee jaar terug al eens georganiseerd in een kleinere setting.
Het Heemskerk Festival werd twee jaar terug al eens georganiseerd in een kleinere setting. (Foto: aangeleverd)

HEEMSKERK - Het Heemskerk Festival staat voor de deur. Het belooft een gezellige dag vol muziek, dans en cultuur te worden. Maar hoe is dit festival tot stand gekomen, wat maakt dit festival anders dan andere festivals in deze regio en wat kunnen bezoekers verwachten op zondag 26 mei? De redactie sprak met Erik Denneman, die niet alleen voorzitter is van St. Caecilia, maar ook als voorzitter van Stichting Heemskerk Verenigt betrokken is bij het organiseren van het festival.

Door Serena van Heuven

“Dit is het eerste jaar dat we het Heemskerk Festival organiseren. Althans, twee jaar terug hebben we als St. Caecilia ook het Heemskerk Festival al eens georganiseerd. Het was toen wel in een kleinere setting hoor”, laat Erik weten. “St. Caecilia bestond twee jaar terug 100 jaar en dat moest gevierd worden. De muziekvereniging stond bekend als ‘de fanfare die door de straten loopt’, maar inmiddels staan we elk jaar in een uitverkocht Paradiso en doen we hele gave dingen.” De muziekvereniging besloot om de naam ‘Heemskerk Festival’ cadeau te geven aan Heemskerk. “Het leek ons namelijk zo leuk om een onderscheidend festival te behouden.” Het was volgens Erik nog even kijken wie het stokje over zou nemen. “En daar is de Stichting Heemskerk Verenigt uit voortgekomen”, zegt hij trots.

Vanuit wethouder Aad Schoorl, die twee jaar terug ook aanwezig was bij het allereerste Heemskerk Festival, kwam het verzoek om Heemskerk een Bevrijdingsfestival te geven. “Maar dat zagen wij organisatorisch niet zitten, want ook niet iedereen is vrij op deze feestdag. Het festival vindt nu plaats op zondag 26 mei, de eerste zondag na Pinksteren. Alle festiviteiten zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn dan afgelopen, het is een rustig weekend. Een mooi moment voor het Heemskerk Festival!”

Bites and Beats

Stichting Heemskerk Verenigt is al ruim een jaar bezig met het plannen en organiseren van het festival. “Al snel werd duidelijk dat we naast het culturele aanbod ook wilden zorgen voor lekker eten en drinken. Toen kwamen we op het idee om Bites and Beats (georganiseerd door Xander Kleijne van Het Dorrup en Arjan Sierhuis van Beleva Events) naar het festival toe te trekken. Er is een hechte samenwerking ontstaan. We hopen natuurlijk ook dat het publiek van Bites and Beats meekomt naar het Heemskerk Festival. Het is een gevestigde naam en het festival trok altijd veel publiek.”

‘We zetten in op een divers aanbod’

Het Heemskerk Festival zet in op een divers aanbod. Klassiek, dans, pop en dan met name ook met een knipoog naar de verenigingen in Heemskerk. “Verenigingen kunnen zich presenteren op ons festival. We hebben zelfs een verenigingsmarkt, die is georganiseerd in samenwerking met Cultuurhuis Heemskerk.” Voor nu zijn de stands op de verenigingsmarkt met name gevuld door culturele verenigingen, maar Erik laat weten dat in de toekomst elke vereniging welkom is om zichzelf in de spotlights te zetten. “Met St. Caecilia, al heten we vanaf 26 mei Fanfare Orkest Heemskerk, staan we op de markt. En we treden uiteraard ook op!”

“Het festival heeft twee podia, dus het valt geen moment stil. De programmering is in handen van Esther Duineveld en Maaike van der Aar. Ook hebben we een gastheer, Bob Blinkhof. Hij is er de hele dag en het is aan hem om de artiesten aan- en af te kondigen. Het leuke is dat Bob niet gebonden is aan het podium, hij kan zich ook tussen het publiek begeven en een praatje met een festivalganger aanknopen.”

Programma

Na de openingsact is er een optreden van Popcursus en dans. Vervolgens gaan de bezoekers met z’n allen de wereld over. Duo Paconini neemt je met gitaarmuziek mee naar onder andere Spanje. Je gaat naar Afrika met Afrikaanse Djembe Dramé en je danst mee met de Arabische Dabke dans. Vervolgens zet Caribische Brassband GDFL het hele veld op zijn kop.

Fanfare Orkest Heemskerk is de hoofdact. Ze spelen in een Metropole Orkest-achtige setting met solisten. Het Fanfare Orkest Heemskerk heeft een breed repertoire, van Barcelona van Freddie Mercury en de Spaanse operazangeres Montserrat Caballé tot Skyfall van Adele. De dag wordt afgesloten door coverband Serious Fun. Dansbaar, herkenbaar en zeker meezingbaar. Denk aan Kom van dat dak af van Peter Koelewijn, maar ook zeker aan Twilight Zone van Golden Earring.

Heemskerk Festival

Het Heemskerk Festival op zondag 26 mei is gratis te bezoeken. Het festival duurt van 12.00 tot 21.00 uur en wordt gehouden op het kermisterrein achter het gemeentehuis.

Kun je geen genoeg krijgen van het Heemskerk Festival? Volg ze dan op Facebook Heemskerk Festival, Instagram @heemskerk_festival of kijk op heemskerkfestival.nl.