100% genieten op en rondom de Zaanse Schans

Partnerbijdrage
De Zaanse Schans.
De Zaanse Schans. (Foto: Floor van der Vlist)

REGIO - Houten huizen in het traditionele groen, oude molens die nog in gebruik zijn, het water dat altijd vlakbij is… alles aan de Zaanse Schans spreekt tot de verbeelding. En nu het toeristische hoogseizoen voorbij is, is dit het ideale moment om van al het moois te komen genieten.

De Zaanse Schans is het summum voor wandelaars en fietsers die van een portie nostalgie houden. Hoewel er in de Zaanse Schans gewoond en gewerkt wordt, heeft alles hier nog de sfeer van vroeger. Iedereen is welkom in de beroemde molens die nu dienstdoen als museum. Zo zijn er verfmolen De Kat, houtzaagmolen Het Jonge Schaap en nog meer pareltjes die een bezoek waard zijn. In totaal wel 10 molens!

Tijd voor pauze? Wandel of fiets naar de overkant van het water. Rondom de Lagedijk vind je verschillende locaties om te lunchen, dineren of te borrelen. Bij brouwerij HOOP kun je bovendien terecht voor een rondleiding met bierproeverij. Smelt je meer voor de geur van cacao? Bij tearoom De Cacaoboom staat de verse koffie, thee of warme chocolademelk voor je klaar. Uiteraard mét een stukje van de voortreffelijke chocolade of wat bonbons uit de chocolaterie.

Tips van de kenners: 

De 6,5 km lange wandeling Oud Zaandijk start bij Station Zaandijk Zaanse Schans en leidt je onder andere langs het beschermde dorpsgezicht Gortershoek, de Zaanse Schans en een stukje Koog aan de Zaan. Verkrijgbaar bij de Zaanstore, het Zaans Museum en online via www.zaanstore.nl/product/wandeling-oud-zaandijk.

Vanaf 29 september 2023 is in het Zaans Museum de nieuwe fototentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging’ te zien. Fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten in 125 werken een spannend tijdsbeeld zien van de ontwikkelingen in de Zaanstreek. Sociale woningbouw naast torenhoge silo’s, badpakken rondom oude voedselfabrieken, recreatievaart tussen meterslange platbodems. Daarnaast portretteerden ze oude en nieuwe bewoners van de streek.

Tijdens het IFIKZ-festival op 21 en 22 oktober staat de rijke industriecultuur van de Zaanstreek centraal. Dat betekent bijzondere exposities, theater, muziek, fietstochten en meer. Alle informatie vind je op www.ifikz.nl.