Deze werkzaamheden voert een recruitment bureau uit

Zakelijk
Deze werkzaamheden voert een recruitment bureau uit.
Deze werkzaamheden voert een recruitment bureau uit. (Foto: Pexels)

Heb je er weleens over nagedacht om een recruitment bureau in te schakelen voor het vinden van een nieuwe baan? Dan vraag je je ongetwijfeld af welke werkzaamheden deze uitvoert. Veel mensen denken namelijk direct aan alle berichten die binnenkomen op LinkedIn of een ander platform, waarbij een recruiter vraagt om eens te praten. Er komt echter veel meer bij kijken. Het bureau is namelijk een echte matchmaker en kan jou aan een baan helpen die volledig bij je past. Maar welke werkzaamheden voert het bureau hiervoor dan allemaal voor uit? Onderstaande informatie neemt jou hier helemaal in mee.

Het opstellen van vacatures

Het eerste waar een recruitmentbureau zich mee bezighoudt, is het zoeken naar vacatures. Ze werken samen met bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar nieuwe werknemers. Het bureau neemt de tijd om de behoeften en vereisten van het bedrijf te begrijpen en creëert vervolgens een aantrekkelijke vacaturetekst. Ze plaatsen deze vacatures op verschillende platforms, zoals hun eigen website, jobboards en sociale media. Het doel is om zoveel mogelijk geschikte kandidaten aan te trekken. De CV’s en sollicitatiebrieven die binnenkomen, worden doorgenomen en de recruiter zorgt ervoor dat de beste kandidaten aan de juiste vacatures gekoppeld worden.

Contact opnemen voor een screening

Wanneer het bureau een shortlist van geschikte kandidaten heeft samengesteld, nemen ze contact met hen op voor een eerste screening. Dit kan telefonisch of via een persoonlijk gesprek zijn. Tijdens deze screening proberen ze een beter beeld te krijgen van jou als kandidaat en te beoordelen of je voldoet aan de eisen van het bedrijf. Zo stellen ze bijvoorbeeld ook vragen over ervaringen, motivatie en beschikbaarheid. Vooral bij internationale vacatures is het ook belangrijk om erachter te komen of iemand echt klaar is om deze stap te zetten.

Het selectieproces voor de beste kandidaat

Nu begint het spannende deel: het selectieproces. Dit is het moment dat je een uitnodiging kan krijgen voor een interview. Het bureau plant de afspraken, beheert alle agenda’s van het bedrijf en het bureau zelf en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Ook geven ze nog nuttige tips aan jou als kandidaat. Deze tips kunnen helpen om je goed voor te bereiden op het gesprek met het bedrijf. Je wilt immers wel een goede indruk achterlaten. Na de interviews evalueren ze de prestaties van elke kandidaat en verstrekken ze feedback aan zowel de kandidaten als het bedrijf.

Meer dan alleen koppelen

Ben je aangenomen? Dan helpt het bureau ook met de onderhandelingen over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Ze fungeren dus ook als tussenpersoon, zodat beide partijen blij zijn met de voorwaarden die opgesteld staan in het contract. En het contract zelf? Daar kan de professional ook mee helpen. Maar het werk van een recruitmentbureau eindigt niet bij het aanstellen van een kandidaat. Ze houden vaak contact met zowel de werknemer als het bedrijf om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Zo kan er ook sneller iets veranderen indien nodig.  

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.