Huisarts strijdt tegen ‘bewegingsarmoede’

Zorg
Huisarts Renate (links) met haar patiënten. Tussen de wandeling door worden er wat doktersvragen gesteld.
Huisarts Renate (links) met haar patiënten. Tussen de wandeling door worden er wat doktersvragen gesteld. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Bewegen in de natuur werkt helend voor lichaam en geest. Reden genoeg voor huisarts Renate Beunder om wandelingen met haar patiënten te organiseren en op die manier ‘bewegingsarmoede’ tegen te gaan. Twee ochtenden in de week loopt een vaste groep patiënten mee om de omgeving van Heemskerk te verkennen. Een halfuurtje door de knusse straatjes en het centrum, maar met mooi weer vertrekken ze richting de weilanden. Tussen het wandelen en kletsen door worden er - uiteraard - wat doktersvragen gesteld.

Door Rosalie Buding

Renate Beunder is praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Broekpolder. “Zitten is het nieuwe roken”, vertelt ze. “Er is steeds meer aandacht voor bewegen en hoe belangrijk dit is voor ons welzijn.” Door de welvaart in het Westen komen er ook verschillende welvaartsziekten om de hoek kijken. Renate: “Het gaat dan om diabetes type 2, overgewicht of een tekort aan vitamine D. Als je lekker veel buiten bent en beweegt heb je hier minder kans op. In beweging zijn en de natuur verkennen helpt ook bij mentale problemen. Het heeft écht positieve invloed op ons welzijn.”

Bakkie leut 

Elke dinsdag en donderdag wandelen er tussen de tien en twintig patiënten mee. Renate: “Sommigen lopen al mee vanaf dag een, toen we hiermee begonnen, zo’n tien jaar geleden. Anderen worden ouder of slecht ter been en stoppen er dan mee. Maar ze komen wél langs voor het koffiemomentje achteraf.” Want een lekkere wandeling is natuurlijk niet compleet zonder een bakkie leut. 

huisartsenpraktijk Broekpolder Renate beunder Rosalie Buding rodi media bewegingsarmoede Alexandra heeremans
Beeld: AGHeeremansPhotography

Het sociale aspect is volgens Renate dan ook nog groter. “Mensen hebben behoefte aan sociale contacten. Wij begonnen met dit initiatief toen de wijk waar onze praktijk zich bevindt net ‘stond’. In je eentje wandelen of de buurt verkennen is voor sommigen nog een stap te ver. Met ons initiatief leerden de nieuwe buren elkaar kennen. Dit helpt ook tegen eenzaamheid. Er zijn in de wandelgroepjes echt vriendschappen ontstaan. Mensen die bij elkaar eten, samen koffiedrinken of een kaartje sturen als er iemand ziek is. Dat is echt hartstikke leuk.” Hoewel er een vaste groep is die meeloopt, worden nieuwe mensen ook omarmd. “Je gaat lekker kletsen en de natuur in je opnemen. Soms doen we wat rek-en-strekoefeningen of staan we stil om even met de armen te zwaaien.”

‘Het sociale aspect is belangrijk; er ontstaan vriendschappen’

Rustig tempo

De drempel om mee te doen ligt volgens Renate laag, wat het voor iedereen toegankelijk maakt. “We blijven in de buurt en het tempo is rustig. We lopen zo’n vier kilometer per uur.” Degenen die er behoefte aan hebben kunnen volgens de arts uiteraard wat sneller lopen: “Er zijn verschillende niveaus.”

Wandelen werkt ook als medicatie; bijvoorbeeld als iemand een knieoperatie heeft gehad. Renate: “Ik zeg: blijf lekker lopen. Dat is goed voor je dagritme. Je bent op tijd uit bed (de wandelgroep vertrekt om negen uur, red.) en je blijft onder de mensen.” De expert vertelt lachend dat ze tussen het lopen door ook wat doktersvragen beantwoordt. Het verzoek om het bestellen van een herhaalrecept bijvoorbeeld, of vervelende klachten waar even naar gekeken moet worden. 

Minder medicatie

Bewegen wordt actief door de huisartsenpraktijk geadviseerd: bij mensen met mentale klachten zoals een burn-out of depressie en mensen met chronische ziekten, overgewicht, longziekten en diabetes type 2. Zo laat een dagelijkse wandeling de suikerwaarde in het bloed van een diabetespatiënt al snel dalen.

De praktijk van Renate neemt ook deel aan de Nationale Diabetes Challenge. Hiervoor traint een groepje patiënten actief. Renate merkt echt verschil bij de deelnemers. “Ze krijgen een betere conditie, hoeven minder medicijnen te slikken en vallen af. Daarbij kweken ze meer spieren. We leren mensen echt een gezondere levensstijl aan.”

huisartsenpraktijk Broekpolder Renate beunder Rosalie Buding rodi media bewegingsarmoede Alexandra heeremans
Beeld: AGHeeremansPhotography

Op zoek naar een wandelmaatje? Begin eens een gesprekje met iemand in de bibliotheek, het buurthuis of het café. Op het internet kun je ook wandelmaatjes vinden. Bijvoorbeeld via sportpartner.com/wandelmaatje.