Vrijwilligers weer aan de slag in overwoekerde tuinen Landgoed Nijenburg

Algemeen
De Hoeders druk in de weer met het verwijderen van onkruid rondom Huis Nijenburg.
De Hoeders druk in de weer met het verwijderen van onkruid rondom Huis Nijenburg. Foto: Theo Annes

HEILOO - Op Landgoed Nijenburg zijn het hele jaar door drie vrijwilligersgroepen actief. Een Boswerkgroep, een Tuinwerkgroep en een groep die zich de Hoeders noemt (zie foto). Maar met de coronacrisis hebben de groepen een paar maanden helemaal niets kunnen doen. De rondleidingen werden ook afgelast. De maatregelen zijn inmiddels versoepelt en onder leiding van de in mei aangestelde tuinbaas Sjaak Bolten, houden de vrijwilligers het groen van de 18e-eeuwse buitenplaats weer netjes bij. Ze kunnen nog wel een paar groene vingers gebruiken en het landhuis gaat hopelijk in september weer open voor publiek.

Landgoed wordt sinds de coronacrisis meer gewaardeerdHet hele jaar door zijn vrijwilligers actief in het parkbos en in de parktuinen. Dat is maar goed ook, want tijdens de 'lockdown' werd meteen zichtbaar hoe belangrijk de onderhoudswerkzaamheden van de vrijwilligers zijn. Alles raakte in no time overwoekerd. Het was ook een doorn in het oog van vrijwilligster Marina Wijnbeek. Marina zit in de Tuinwerkgroep. Iedere donderdag is ze er gelukkig weer te vinden rondom het landhuis. Samen met nog vijftien andere leden. Ze onderhouden samen de parktuinen. Omdat veel van de leden tot de risicogroep behoren, werd in en om Huis Nijenburg alles platgelegd. Marina: "Niemand kon nog iets doen terwijl we net half maart onze nieuwe aanplant hadden gedaan. Dan heeft dat groen natuurlijk extra verzorging nodig. Daar kwam ook nog eens een hele droge periode overheen, met veel wind. 'Die planten kunnen we nu wel afschrijven', heb ik toen gedacht. Gelukkig zijn we in juni weer langzaam met tuinieren begonnen." En gelukkig konden mensen wel blijven wandelen door het parkbos, een prachtig natuurgebied dat uitkijkt over de weilanden van de nabijgelegen pachtboerderijen. "We mogen blij zijn dat we er in Heiloo zo vlakbij mogen wonen", aldus Marina. "Het wordt door de Heilooërs sinds de coronacrisis weer meer gewaardeerd."

Nieuwe tuinbaas

Sinds mei hebben de boswachters van Natuurmonumenten, de beheerder van Landgoed Nijenburg, tuinbaas Sjaak Bolten aangesteld. Dat klinkt streng: baas, maar dat is Bolten niet. De titel heeft hij te danken uit de tijd dat de buitenplaats in het bezit was van de familie Van Foreest, de nazaten van de familie Van Egmond van de Nijenburgh. Die hadden altijd een tuinbaas in dienst.

De functie is in het leven geroepen om de boswachters te ontlasten. Sjaak werkt al meer dan acht jaar voor Natuurmonumenten en is nu zo'n tien uur per week aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Bioloog is Sjaak niet, maar door de jaren heen heeft hij voldoende kennis vergaard over de natuur in dit gebied. En hij was daarvoor ook al veel in het bos te vinden. Sjaak: "Ik hou me in mijn nieuwe vrijwilligersfunctie vooral bezig met wat er moet gebeuren en heb het beheer over het gebruik en onderhoud van het gereedschap. De vrijwilligers hebben zelf ook veel kennis van bomen en het onderhoud. We blijven leren van elkaar."

Op het moment dat onze fotograaf langskomt is Sjaak bezig met een groep vrijwilligers om het opschot van de bomen rondom de boerderij te snoeien. De vrijwilligers wensen dat het landgoed in september weer open gaat voor het publiek, maar tot die tijd is er voor hen nog genoeg te doen.

Help mee als vrijwilliger

Kunt u niet wachten om op Landgoed Nijenburg te vertoeven, bent u fit en houdt u van buiten zijn en (ervaring is niet nodig) tuinieren? De Bosgroep en de Hoeders zoeken nog mensen. Bij interesse neem contact op met Natuurmonumenten via de website: Voor vragen en meer informatie over het natuurgebied kijk op de website: Natuurmonumenten

De Hoeders van Landgoed Nijenburg (met tuinbaas Sjaak Bolten als vierde van links) aan de slag rondom het landgoed. Er is veel achterstallig onderhoud te doen.