Zwaairoute Heiloo officieel geopend

Algemeen
Wethouder Elly Beens, met paraplu, opende de route met zwaaitegels.
Wethouder Elly Beens, met paraplu, opende de route met zwaaitegels. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Wethouder Elly Beens opende met een klein gezelschap op 1 oktober de Zwaairoute Heiloo. 16 zwaarstenen zijn te vinden op verschillende loop- en fietsroutes door het dorp. Ze zijn her en der neergelegd in de stoep. Het is een project in het kader van de Week van de Eenzaamheid.

Een Zwaaisteen nodigt je uit om te zwaaien. Naar elkaar, een voorbijganger, of naar iemand in een huis.
Zwaaistenen kunnen overal liggen: bij iemand voor het raam, voor een winkel of gewoon op de stoep.
Een simpele groet zoals zwaaien laat je glimlachen. Je hebt even contact met de ander.
Veel mensen vinden het gezellig als er naar hen gezwaaid wordt. Dus zie jij een Zwaaisteen? Zwaaien maar!

Er is zelfs een echte Zwaairoute!
Je kunt de korte wandeling, een wat langere route of zelfs een fietstocht doen terwijl je onderweg allerlei Zwaaistenen tegen komt.

Wijkagent Erwin Webbe liep mee. “Dit helpt ons echt. Zo’ n tegel maakt verbinding en laat zien dat we aandacht voor elkaar moeten hebben.” Jongerenwerker Maarten van der Molen: “Ook jongeren kunnen eenzaam zijn. Zwaaien maakt iedereen blij.”

Bart Ploeger van het Sportakkoord vindt de route een mooie stap om iedereen gezond en vitaal te houden Karin van Kersbergen hoopt dat het leidt tot meer gesprekken op straat. Christine van Splunter van Kennemerwonen zegt blij te zijn met ieder sein over het welzijn van de bewoners. Door deze samenwerking zeggen alle partijen dat ze elkaar nog beter weten te vinden, voor moeilijke momenten en zeker ook voor de leuke, dat is minstens zo belangrijk. “Want begroeten en zwaaien leidt sowieso tot een glimlach.”

Kijk ook op zwaaisteen.nl of voor de routes op jongerenwerkbuch.nl/zwaaistenen.