Yvonne ten Bruggencate actie 538 voedselbank

Algemeen
Radio 538 komt naar Yvonne's studio in Egmond voor een interview over het succes van haar #missie538 actie.
Radio 538 komt naar Yvonne's studio in Egmond voor een interview over het succes van haar #missie538 actie. (Foto: Vincent de Vries)

HEILOO - Nieuwsblad Heiloo berichtte al eerder over haar manier om mee te doen aan de actie van Radio 538 om het voor de voedselbanken in Nederland mogelijk te maken voedselpakketten uit te delen. De sinds 2000 in Heiloo woonachtige fotografe Yvonne ten Bruggencate speelde er op in. “Ik heb het goed genoeg, en het raakt mij dat ook nog in deze rare tijd gezinnen of alleenstaanden moeite hebben om de week door te komen. Dus heb ik mezelf van harte ingezet.”

Actie daverend succes mede dankzij Radio 538

DOOR ED BAUSCH

Die actie sloeg aan, zeker nadat 538 presentator Igmar Felicia met een mobiele televisie-studio kwam voorrijden bij haar foto-atelier in Egmond aan den Hoef. Inmiddels heeft Yvonne 500 voedselpakketten mogelijk gemaakt door het aantal personen dat 25 euro of meer overmaakte aan Radio 538. Een voedselpakket kost 5 euro. De schenkers konden zich vervolgens bij haar melden voor een profielfoto voor op een sollicitatiebrief of op een pagina op social media of wat ook. “Het heeft echt een overweldigend aantal reacties opgeleverd. Niet alleen uit de directe omgeving, maar ook uit Anna Paulowna en zelfs Zwolle en Tilburg, zie ik op mijn lijstje.”

Mazen in de wet

“Nu met de nieuwe lockdown ben ik even gestopt na 37 fotoshoots. Ik ga niet op zoek naar de mazen in de wet, dus de overige ruim dertig donateurs kan ik ontvangen na 19 januari. Want fotograferen doe ik echt op mijn manier, in mijn studio of op locatie. Door vragen te stellen aan de klanten, door een spelletje met hen te doen komen we samen tot een raak portret of profielfoto.” Yvonne is vooral heel erg blij met de waardering die ze krijgt voor haar actie. “Dit is best heel veel werk. Maar goed, veel andere opdrachten vielen in deze tijd ook weg. Het zijn met de donateurs hele leuke ontmoetingen, gewoon een kwartiertje lol met elkaar. En wie weet vinden ze me later weer eens voor een andere opdracht.”

Heilooër in beeld

Yvonne had zelf in haar bestaan een paar mindere periodes. “Je kunt niet kiezen wat je overkomt. Maar je kunt wel kiezen hoe je met tegenslag om kunt gaan”, zo omschrijft ze haar houding, die ze ook in haar werk toont. “Het is wat het is en daar probeer ik het beste van te maken. Dat heb ik me door training aangeleerd.” Hoewel ze ook de negatieve kanten van Facebook ziet heeft ze wel twee pagina’s op dat medium, waaronder ‘Heilooër in beeld’. Op basis van zeven vragen maak ik dan een verhaaltje en probeer mijn dorpsgenoten positief in het zonnetje te zetten. “En dat is ook omdat ik het dorp zo fijn vind, groen en rustig.”