Eerste Heilooër Klaverjasclub start seizoen

Algemeen
Eerste Heilooër Klaverjasclub start seizoen.
Eerste Heilooër Klaverjasclub start seizoen. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - “Vanaf 6 september starten we weer met klaverjassen. Niet meer op maandagavond, maar wekelijks op maandagmiddag vanaf 13.30 uur in sportcafé Het Vennewater, Zevenhuizen 48”, zegt Ben Geerlings.

‘Niet met mes op tafel’

Om te vervolgen met: “We kaarten in competitieverband, maar er wordt niet met het mes op tafel. gespeeld. We zijn gewoon een fijne en gezellige club. Eens in de maand is er een open drive, waar iedereen met een vaste partner aan kan deelnemen. Mooie prijzen staan dan ter beschikking en er is ook een loterij.” EHK bestaat in 2022 70 jaar.

Klaverjassen is een kaartspel dat gespeeld wordt door vier personen in twee paren. De twee tegenover elkaar zittende personen vormen een team. Het gaat dus om twee tegen twee. In Frankrijk en Noord-Amerika zijn vergelijkbare spellen bekend onder respectievelijk de namen Belote en Tarbish.

De Nederlandse naam is afgeleid van het oude begrip jas, dat staat voor de boer als hoogste troef. (Denk aan de Franse term ‘jacques’ voor ‘boer’.) Hoewel klaverjassen doorgaans met vier spelers wordt gespeeld, bestaan er ook varianten die gespeeld worden door twee, drie of vijf personen.

Informatie: Ria Geerlings, tel. 072-5339345 of Agatha Ursem tel. 06-40154562.