Politiek omarmt Muziek- en Dansschool Heiloo

Algemeen
Pauline Folkerts.
Pauline Folkerts. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Zo. De raadscommissie was ferm en unaniem en plaveide daarmee de weg voor een besluit in de Raad: de vernieuwbouw van Muziek- en Dansschool Heiloo moet door en er mag tempo worden gemaakt. Die opdracht en ruimte geven de politici aan het College, ook al is 1,3 miljoen euro niet zomaar wat. Zeker niet in deze jaren, waarin begrotingen van gemeenten onder druk staan. Een verheugde directeur aan de telefoon: “Soms staan we hier te dweilen en emmertjes te verplaatsen. Maar mooier is dat we groeien. We zijn zelfs door de pandemie heen gegroeid.”

Door Ed Bausch

Begin 2020 trad Pauline Folkerts, Texelse, aan. Vlak voor de eerste lockdown. In een veertig jaar oud pand, dat levendig is, maar ook wat uitgewoond. Voortvarend ging ze met haar team aan de slag. “Al sinds 2011 lag er de vraag hoe het verder moest met de school en het gebouw. Dat is best een lange tijd, maar ik begrijp dat ook wel. Er zijn gemeenten genoeg te vinden, die hun muziekschool hebben afgeschaft. De gemeente Heiloo heeft toch altijd het belang gezien van de school, net als met de sport. Die sectoren zijn in het flink groeiende dorp gewoon heel belangrijk voor de inwoners én de nieuwkomers. Nu is er urgentie. Maar vooral zijn er zoveel kansen. Ondanks de pandemie zijn we veel meer naar buiten gaan treden, hebben we de mogelijkheden gezien voor samenwerking met de muziekverenigingen en koren en met de partijen die we al in huis hebben, zoals de Theaterbende. En vergeet niet: Heiloo groeit behoorlijk, met de komst van vele jonge gezinnen bovendien. Daarnaast heeft de pandemie laten zien hoe belangrijk sport en cultuur zijn om fit te blijven, lichamelijk en geestelijk. We hebben gewoon een behoorlijke aanwas gekregen, in de tijd dat we soms alleen maar via het scherm lessen konden geven.”

Veel doen met weinig

“We hebben altijd al laten zien dat je met weinig toch veel kan. En zo kijkt de architect Kerssens & De Ruiter architecten, Alkmaar voor de vernieuwbouw er ook tegen aan. “Niet besparen op materiaal, maar er slim mee omgaan. We willen als school ook alles doen om de gemeente behulpzaam te zijn bij het verwerven van aanvullende gelden. Die kunnen komen uit doelstellingen voor duurzaamheid en voor inhoudelijke samenwerking.” Pauline Folkerts liet een haalbaarheidsstudie opstellen. “En die was echt positief voor de school.”

‘Een thuis scheppen voor verenigingen’

Cultuurwethouder Elly Beens zal al in januari komen met een dekkingsplan voor het vernieuwen van de basis van het gebouw én voor de uitbouw van honderd vierkante meter. Pauline: “Die is er voor de verenigingen, om te repeteren en voor de opslag van instrumenten. Er komt ook een horecapantry bij, zodat het gebouw ook echt hún verenigingsgebouw kan worden. Diverse verenigingen zitten nu te krap of moeten op termijn hun pand verlaten. De wisselwerking met de Muziek- en Dansschool Heiloo biedt dan zoveel kansen. De huidige voorspeelruimte midden in het gebouw blijft. Het zicht daarop benadrukt de levendige dynamiek van een muziekschool. Maar we willen daar wel graag een glazen wand voor, zodat binnenkomers niet meteen ‘storen’. Er worden ook sluisjes rond de leskamers gebouwd. Daardoor kan er veel meer gelijktijdig plaatsvinden in het gebouw. De buurt gaat straks uitkijken op een verfrist en dynamisch gebouw voor iedereen.” Dat is mooi nieuws aan het einde van het jaar.

Meer informatie: muziekendansschoolheiloo.nl

Zo komt het eruit te zien.