Asielzoekers vanuit Ter Apel naar Heiloo

Algemeen
Burgemeester Mascha ten Bruggencate te midden van buurtbewoners.
Burgemeester Mascha ten Bruggencate te midden van buurtbewoners. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Sporthal Het Vennewater in Heiloo wordt geschikt gemaakt om voor maximaal vier weken 175 asielzoekers uit Ter Apel te kunnen opvangen. Dit zijn burgemeester Mascha ten Bruggencate van Heiloo en voorzitter Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Anja Schouten overeengekomen. In de kantine van de sporthal werd afgelopen zaterdag uitleg gegeven aan omwonenden en andere belangstellenden. Die konden vragen opstellen.

Gemeente biedt hulp, buurt reageert positief

Er komt een speciaal e-mailadres voor iedereen. Dat adres verschijnt op de site van de gemeente, www.heiloo.nl en nu al vindt iedereen onder ‘Noodopvang Sporthal’ heel veel informatie. Het College wist zich eerder al verzekerd van raad brede steun en de wethouders vonden bij de instanties onder hun portefeuilles direct heel veel open deuren. Het gaat om crisisopvang voor een maand. Daarna moeten andere gemeenten in Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord het stokje overnemen. Het algemene beeld was zaterdagochtend overduidelijk en vooral positief: “Nu humane hulp in deze crisis bieden, dat kunnen wij in Heiloo”, klonk het unaniem.

Opvangproblemen 

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn al maandenlang opvangproblemen, waardoor mensen soms op een stoel, in tenten of in de open lucht moeten overnachten. De gemeente Heiloo vindt het daarom belangrijk om hulp te bieden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd crisisnoodopvang voor 225 asielzoekers te realiseren om tijd te winnen voor een structurele oplossing. Voor Noord-Holland Noord gaat het om nog 175 asielzoekers, omdat vijftig asielzoekers al in crisisnoodopvang in de gemeente Schagen worden opgevangen.

Blij

De burgemeesters in Noord-Holland Noord hebben in een eerder stadium aangegeven een betere oplossing te zien in het versneld huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogeheten statushouders. “We hadden gehoopt dat crisisnoodopvang daarmee niet nodig was”, geeft voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Anja Schouten aan. “Het blijkt echter, dat beide stappen genomen moeten worden om te komen tot een oplossing. Dus zijn we blij, dat de gemeente Heiloo bereid is ruimte voor crisisnoodopvang aan te bieden.”

Gebaar maken

Burgemeester Ten Bruggencate vindt het belangrijk dat de mensen goed worden opgevangen en biedt daarom deze locatie aan. “Ik doe dit om het COA en het Rijk uit een impasse te helpen”, reageert zij. “In Ter Apel verblijven te veel mensen in vreselijke omstandigheden. Ik vind het fijn om te voelen, dat zowel college als raad gezamenlijk gehoor willen geven aan deze noodkreet.”

Positieve instelling

De uitvoering en inrichting van de crisisnoodopvang valt onder de verantwoordelijkheid van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Voorzitter Anja Schouten realiseert zich, dat van medewerkers van de veiligheidsregio, van de gemeenten en van de inwoners veel gevraagd wordt met zowel de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne als asielzoekers. “Ik vind het hartverwarmend om de positieve instelling te zien van al die mensen die bereidwillig zijn hun handen uit de mouwen te steken om grote opgaven in korte tijd voor elkaar te krijgen.”

Ondersteuning

Het Rijk heeft Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ondersteuning toegezegd van dertig ambtenaren. Afgelopen weekend startte het inrichten van de locatie. De eerste mensen zijn al aangekomen. Er is ook een team vanuit het Rijk aanwezig, dat hen verder opvangt, begeleidt en verzorgt. Ook de medische zorg voor de asielzoekers zal daarmee door het Rijk worden geleverd.

Diverse buurtbewoners schreven zaterdag al vragen op over de inzet van de gemeente voor het geval er iets niet goed gaat. Of de gemeente wel is voorbereid op eventuele incidenten. Bezoeker Wim Maan vindt daarbij dat je niet, zoals vaak op social media, groepen moet veroordelen, maar iedere vluchteling individueel moet zien. Er kunnen mensen bij zijn met trauma’s en ze kunnen hier beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid. Dat moeten we begrijpen en erbij behulpzaam zijn.” De burgemeester gaat alle vragen beantwoorden. “Iedereen krijgt antwoord.” 

Gemeentesecretaris Ciska de Jong begrijpt dat er vragen zijn. “Het is de Veiliheidsregio die het allemaal organiseert en begeleidt, net zoals bij de wielerbaan in Alkmaar. Zo zijn alle maaltijden hier in de sporthal en wordt hier ook van alles georganiseerd. Verder zullen statushouders die al in Heiloo wonen worden ingeschakeld. Daar zitten vast mensen bij die dezelfde taal spreken als de nieuwkomers, dat kan enorm helpen voor een veilige sfeer.” Onder de aanwezigen overheerst bij alle vragen toch de constatering dat het een dappere stap is om bij te dragen aan een humaan verblijf voor de vluchtelingen.

Asielzoekers vanuit Ter Apel naar Heiloo.