Asielzoekers Ter Apel gearriveerd in sporthal Het Vennewater

Algemeen
De eetzaal. De gemeente en de veiligheidsregio gaven donderdag een toelichting, ook op de huisregels en alle zorg en aandacht voor de eerste groepen.
De eetzaal. De gemeente en de veiligheidsregio gaven donderdag een toelichting, ook op de huisregels en alle zorg en aandacht voor de eerste groepen. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Een dak boven het hoofd is het zeker. Een dak boven je bed of kamer: dat is er niet. Het is een bijzondere situatie in sporthal Het Vennewater voor een nationale crisissituatie rond asielzoekers. Het aanmeldingscentrum in het Groningse Ter Apel loopt steeds over, soms moeten net aangekomen vluchtelingen buiten slapen. De veiligheidsregio waar Heiloo onder valt werd verzocht voor 1 juli 225 plaatsen aan te bieden. Met de 175 plekken in de sporthal slaat Heiloo daar meteen een flink gat in, in het noordelijker gelegen ’t Zand zijn de overige 50 plekken gerealiseerd. Vandaag, 8 juli arriveren de eerste vluchtelingen in Heiloo. Het is voor een maand, dan moeten andere gemeentes uit de Veiligheidsregio het stokje over nemen.

Ja, het is basaal, maar het is erdoor onze verslaggever Ed Bausch

Donderdag was er een rondleiding voor een klein gezelschap. Er is een aantal kamers voor gezinnen of bijzondere situaties, maar vooral staat de hele hal vol met afgeschotte ruimtes met ieder een viertal stapelbedden en een tafel met wat stoelen. Dan is er ook de eetzaal, waar de maaltijden worden verzorgd door de kantine van de sporthal, wat betreft ontbijt en lunch, de warme maaltijden komen van buiten. En de ruimte met de sanitaire voorzieningen, een geïmproviseerd kantoor voor de locatiemanager.


Krishna Taneja, directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord  en burgemeester Ten Bruggecate bij de ontvangst. (Foto: Ed Bausch)

Na 22.00 uur stil

“Ja, het is basaal”, vind ook burgemeester Ten Bruggencate. Aan de rand van de hal staan de containers met dekens, dekbedden, kinderbedjes. Er kan worden gegeten in vier groepen. Van 08.00-23.00 is er veel aandacht van gastheren en gastvrouwen en ’s nachts blijft de beveiliging op niveau. “Zorgen dat de dagen goed verlopen, dat er activiteiten zijn, aangeboden door de buurtsportcoaches en verschillende verenigingen. En gelukkig melden steeds zich steeds vrijwilligers.” Het zijn de medewerkers van de Veiligheidsregio die iedere dag tot de late avond bezig zijn voor de vluchtelingen, voor hun noden, om te proberen hun tijdelijke verblijf goed te laten verlopen, voor de kinderen te zorgen. De burgemeester leest ook de zorgen en alle kritisch constructieve vragen. “Natuurlijk, ik ben er voor alle Heilooërs. We nemen iedere vraag heel serieus. Het gaat hier niet op slot, maar er is wel een portier. En na 22.00 moet het stil zijn.”

De tekst loopt door onder de afbeelding >>

Kamers gebouwd voor 175 asielzoekers: zo is Heiloo behulpzaam om bij te dragen aan een oplossing in de vluchtelingencrisis. (Foto: Ed Bausch)

Vervolg met structurele oplossingen

Krishna Taneja, directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord is druk bezig met de locaties elders in de Kop van Noord-Holland, voor na de periode in Heiloo. “Daar is al iets over bekend, maar dat moet natuurlijk eerst ter plekke worden besproken. De crisisopvang in het hele land is afgesproken tot 1 oktober. Dan moeten er meer structurele oplossingen zijn, zodat de beelden van buiten slapende vluchtelingen in Ter Apel van het netvlies verdwijnen en statushouders (vluchtelingen met een erkenning) kunnen doorstromen. Burgemeester Ten Bruggencate: “Heiloo levert al het afgesproken aantal huizen daarvoor, we proberen nog wat extra te doen.” 

Verder toont ze zich vooral heel dankbaar aan iedereen die meehelpt. 

Op de site van de gemeente is een button over de noodopvang, daar is ook het e-mailadres te vinden voor vragen.