Column

Herman vindt er wat van (1): Vlaggetjesdag

Algemeen
De blauw wit rode vlag aan de gevel, deze ook zelfs een beetje halfstok.
De blauw wit rode vlag aan de gevel, deze ook zelfs een beetje halfstok. (Foto: Loen van Gulick)

Vakantie. Elke dag feest. Overal vlaggen, overal rood-wit-blauw. O nee, blauw-wit-rood. Geniale vondst: de nationale driekleur ondersteboven, als daad van protest tegen de overheid. En of het nou boeren of sympathisanten zijn, vissers of Wappies, mensen die op een gasbel zitten of brave burgers die in de buurt van een stinkfabriek wonen, of ouders waarvan de kinderen zijn afgepakt, Schiphol- of Black Lives Matter-activisten … Er zijn steeds meer groepen die serieuze vraagtekens zetten bij het beleid in Nederland. En die hebben nu een doe-het-zelf pamflet gevonden: de vlag van Nederland, maar dan op de kop.

Door: Herman de Jager

Je hoeft niet de straat op, je hoeft geen ME’ers in elkaar te slaan, je hoeft geen pand te kraken, niet het Binnenhof vol te storten met je overtallige producten. Je hangt gewoon de vlag uit, maar dan andersom. Niet zoals de Fransen, dus.

Genoemde vlaggen zijn beiden rood met blauw en wit. Die kleuren komen dan ook het vaakst voor: wereldwijd bevatten 155 nationale dundoeken rood, 144 wit en 112 blauw. De enige vlag zonder rood, blauw of wit in de wereld is die van de staat Jamaica. Jah man, maar wij hangen hem verkeerd om op, lekker puh. Niet dat ik denk dat het wat uithaalt hoor, maar om de jaren ‘70 punkgedachte te zien wapperen op een brug boven de A9, met een enthousiaste aerobic-dansende activist erachter geeft me toch wel een fijn nostalgisch ongehoorzaam gevoel. Elke dag vlaggetjesdag. Ik ben er ondersteboven van. Onze lokale overheden ook: zij zijn reeds begonnen met het verwijderen ervan. Blijkbaar geen urgentere zaken die actie behoeven. Of … ging het nu juist daarom?!

Wil je reageren op de column? Stuur een bericht naar: reacties@hermandejager.nl