Waardevolle rimboe in het middelpunt van Heiloo

Algemeen
Het appartementencomplex wordt omgeven door het bos. In het midden een van de historische bomen.
Het appartementencomplex wordt omgeven door het bos. In het midden een van de historische bomen. (Foto: Loen van Gulick)

HEILOO - Wie de Ter Coulsterlaan voorbij de kerk volgt, komt in de Rimboe: het bos dat het groen van de begraafplaats verbindt met het gemeentebos. Midden in het dorp vormen de drie delen samen een rijke groenstrook tot aan het Landgoed Ter Coulster. De Rimboe ligt momenteel onder vuur, omdat Kennemer Wonen van plan is het gelijknamige appartementen complex te vervangen.

Door: Loen van Gulick

Patricia Appelman is één van de leden van de werkgroep ‘Red de Rimboe’. “Dat ze gaan bouwen, is prima,” begint Appelman haar relaas begripvol: “maar behoud alsjeblieft het historisch groen.” Ze doelt niet alleen op de eeuwenoude bomen in de Rimboe, maar ook op wat er daaronder leeft. “Alles wat samen is ontstaan, werkt onder de grond samen. Dat klinkt een beetje als een avatarverhaal, maar ondertussen is het wel bewezen. Dan heb ik het over het bodemleven, dat bestaat uit schimmels en andere micro-organismen. Als je goed zorgt voor de grond, is alles daarboven ook gezond.”

Jong groen geen oplossing

Met de werkgroep Red de Rimboe strijdt Appelman tegen het ‘onzalige plan’ om van het complex een U-vorm te maken. Appelman: “Er gaan namelijk historische bomen van 100 jaar oud verloren. En zelfs als ze jong groen terugplaatsen, is dat geen volwaardige vervanging, want wie zich verdiept in ecologie, leert al snel: dat is niet hetzelfde. Het is daarom nijpend dat de contactpersoon van Kennemer Wonen bij mij de indruk heeft achtergelaten ‘niet geïnteresseerd te zijn in groen’.”

Kennemer Wonen heeft wel een bomenrapport laten maken, maar dit rapport wijkt op meerdere punten af van het rapport dat stichting ‘Red de Rimboe’ heeft laten maken door de onafhankelijke partij Copijn. Er zullen meer bomen verloren gaan, dan volgens het statement van Kennemer Wonen. En de bomen die wel blijven staan, krijgen het zwaar te verduren. “Er zal meer lichtvervuiling zijn, meer geluidvervuiling, en door de smalle afstand tussen de bomen en het appartementencomplex zal er turbulentie ontstaan. Hierdoor zullen de bomen uitdrogen, en uiteindelijk afsterven.”

De hoogte van het appartementencomplex is in het nieuwste ontwerp wel aangepast. Van vijf verdiepingen naar vier verdiepingen. “Dat brengen ze als positief nieuws, maar feit is dat het nog steeds niet aansluit bij het bestemmingsplan. Dat is voor heel Heiloo nog steeds driehoog,” meldt Appelman. Met de bouw van een appartementencomplex van 4 lagen zou een precedent worden geschapen. Hierdoor is het in de toekomst ook op andere plekken in Heiloo mogelijk om de hoogte in te gaan, waardoor het dorpse karakter van Heiloo onder druk komt te staan. 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

Het bos de Rimboe vormt de groene verbinding van de begraafplaats naar oost Heiloo. (Foto: Loen van Gulick)

Red de Hout

“Hoe meer je weet, hoe minder je geneigd bent om iets weg te halen,” Appelman wijst naar een lange rij natuurboeken in haar boekenkast, “daarom vind ik natuureducatie zo belangrijk.” Die geeft ze bijvoorbeeld via excursies vanuit stichting Red de Hout, waar ze secretaris is. De stichting heeft hard gevochten om de historische bomen rondom het ziekenhuis in Alkmaar zo veel mogelijk te behouden. Er is veel verloren, maar ook veel gewonnen. Zoals een enorme hoeveelheid aan vierkante meters, en het feit dat stadswerk 072 nu goed contact onderhoudt met de stichting. De leden voorzien de gemeentelijke groenverzorgers van advies. “Er is heel veel expertise in de werkgroep. We hebben een insectenspecialist, een vogelspecialist. Mij noemen ze de inheemse planten-specialist.”

Appelman vertelt dat inheemse planten vaak ten onrechte betiteld worden als ‘onkruid’. Het zijn juist belangrijke planten voor het Nederlandse ecosysteem. Appelman hoopt dat het ontwerp wordt aangepast op de kennis die ‘Red de Rimboe’ heeft aangeleverd: “Het zou eeuwig zonde zijn als de Rimboe wordt aangetast, en er een hele hap uit het groene lint verdwijnt.”

Link naar petitie

Informatie over de Rimboe en een link naar de petitie vind je op www.redderimboe.nl.

Afbeelding