Groen Doen

Deel 5: Natuurliefhebber Inge van Wel: ‘Zet eens een hek neer’

Algemeen
Inge geniet van haar uitzicht over het groene Landgoed Willibrordus. Ook hier ontdekt ze nog regelmatig nieuwe paddenstoelensoorten.
Inge geniet van haar uitzicht over het groene Landgoed Willibrordus. Ook hier ontdekt ze nog regelmatig nieuwe paddenstoelensoorten. (Foto: Loen van Gulick)

HEILOO - Hoewel Inge van Wel de natuur graag bezoekt, zou ze er graag wat vaker een hek tegenkomen. “Het valt me op: natuurgebieden moeten altijd maar ook een recreatie gebied zijn. En zelfs áls er ergens een hek staat, zie je soms een olifantenpaadje erlangs lopen.” 

Inge pleit ervoor om sommige gebieden met rust te laten: “Laat de vogels, dieren en planten ook zijn ruimte hebben. Zodat de biodiversiteit op orde blijft. Anders blijven straks alleen de mus en de pimpelmees over. De natuur biedt zoveel meer!”, zegt ze tussen een levensecht miniatuurtje van een uil en een grote gedroogde berenklauw die het decor vormt van een pluche ijsvogel. Een hek dus, om mensen tegen te houden ruimte van de natuur in de nemen. 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

Alles in de woning van Inge komt uit - of doet denken aan - de natuur. (Foto: Loen van Gulick)

“Dat hek, dat bedoel ik ook figuurlijk,” vervolgt ze, “want we draven een beetje door wat betreft consumeren, verbruiken, verschepen. De regering zou moeten ingrijpen. Wist je dat Nederlands aan de ene kant appels exporteert, om aan de andere kant goedkopere appels te importeren? Het gaat natuurlijk om geld. Maar geld is ook heus te verdienen met verantwoorde ideeën.” Makkelijk praten aan de keukentafel, geeft ze zelf als eerste toe. “De oplossing heb ik helaas ook niet. Wist ik het maar. Ik denk dat we een paar hele slimme koppen nodig hebben om iets goeds te bedenken.” 


Boeken over paddenstoelen, vogels, insecten en bloemen. Hoe meer je over de natuur leert, hoe meer je het wilt beschermen. (Foto: Loen van Gulick)

Souvenirs uit de natuur

Ondertussen doet Inge haar best op kleine schaal. Ze heeft een afspraak gemaakt met zichzelf: op weg naar de omliggende dorpen en stad, pakt ze altijd de fiets. Dus bij een tripje naar de Hempolder in Akersloot, blijft haar auto thuis. “De Hempolder is geweldig. Het weidelandschap met de steltlopers is zó mooi! Ik neem mijn verrekijker mee voor de vogels, en mijn camera voor plantjes en paddenstoelen. Met de foto’s zoek ik thuis op wat het is. Ik wordt er hebberig van: ik wil steeds meer weten over de natuur. Het geeft me een kick.” Inge laat een foto zien van een wespenspin: “Dit geloof je toch niet, ik had er nog nooit van gehoord. Maar het is een onwijs mooi beest, en blijkt zelfs vaak voor te komen in ons land!” Als je je meer bewust bent van wat er gebeurt in de natuur, dan wil je er vanzelf beter voor zorgen, stelt Inge. 


De wespenspin: een prachtig beest dat algemeen is in Nederland. (Foto: Inge van Wel)

Inge verzamelt mooie souvenirtjes uit de natuur. “Het leuke is; je gaat steeds meer zien. Eerst vallen alleen de vliegenzwammen je op. Maar na een tijdje zie je ook dit soort vleugeltjes zien,” ze wijst op een bijna doorzichtig libelle-vleugeltje, op een van de liefelijke natuur-altaartjes in haar woning. Er liggen ook mooie schelpen, vlinders, takjes met mos. En zelfs de kleine vogelschedels ogen sierlijk in het tafereel.

Het probleem, niet de oplossing

“Voor veel mensen betekent vrijheid dat alles moet kunnen. Innoveren staat voor velen gelijk aan vooruitgang,” Inge zet daar haar vraagtekens bij: “Industrie en technische innovaties stonden aan de wieg van de industriële revolutie. Dat heeft geresulteerd in de klimaatproblematiek van nu. De mens is de enige diersoort die afval achterlaat. Waarom? Hoe is dat zo gekomen? Volgens mij is het fout gegaan sinds we plastic en chemische toepassingen gebruiken. Innovatie is het probleem, niet de oplossing. Soms lijkt iets vooruitgang, maar is het achteruitgang. Ik denk dat we de oplossing in een hele andere hoek moeten zoeken.

5 groene tips van Inge

Tip 1.
Heb je een elektrische fiets als alternatief voor je auto? Gebruik hem alleen voor lange afstanden! Als iedereen elektrisch fietst binnen dorpsgrenzen, dan krijgen we méér uitstoot, niet minder.
Tip 2.
Reis met de trein. Het gaat geleidelijk. Je ziet - en voelt - dat je naar een plek gaat. Een vliegtuig lijkt wel een teleporteermachine die je neerplant op een compleet andere plek. Dat brengt je bij aankomst wel aan het wankelen, toch?
Tip 3.
De ANWB vogelgids is een geweldig boek voor thuis. Neem dan een klein vogelgidsje mee voor onderweg.
Tip 4.
Eigenlijk kunnen we veel vaker ‘zonder’ dan mensen beseffen. Zonder vlees uit de bio-industrie bijvoorbeeld. Eens per week een verantwoord stuk vlees eten; dat zou de standaard moeten zijn.
Tip 5.
Avocado’s eet ik niet meer. De productie kost belachelijk veel water, en het moet helemaal van de andere kant van de wereld hierheen verscheept worden. We kunnen gewoon zonder.


Haar woning op Landgoed Willibrordus is een pareltje voor natuurliefhebber Inge. (Foto: Loen van Gulick)

Deze zomer kijken we zes weken lang over de schutting van groene doeners in Heiloo. Inge van Wel zoekt naar manieren om haar CO2 footprint te verkleinen. Ze koopt bewust, reist met fiets of trein en leert zichzelf zo veel mogelijk over de natuur.