De solitaire boom in het midden blijft waarschijnlijk behouden.
De solitaire boom in het midden blijft waarschijnlijk behouden. (Foto: Loen van Gulick)
Reactie

Kennemer Wonen over de Rimboe: ‘Ook wij vinden een groene leefomgeving belangrijk’

Algemeen

HEILOO - Twee weken geleden stond er een artikel in Nieuwsblad Heiloo over het bos en het nieuwbouwplan aan de Ter Coulsterlaan, ook bekend als De Rimboe. Kennemer Wonen vindt dat hierin een eenzijdig beeld van de situatie gegeven is, en wil graag reageren. De woningcorporatie stelt dat de waarheid een stuk genuanceerder ligt, dan verondersteld werd in het artikel. “Het precieze ontwikkelplan voor de Rimboe staat nog niet vast. Wat wel vast staat, is dat Kennemer Wonen de intentie heeft om zo veel mogelijk bomen te behouden.”

“De solitaire boom in het midden bijvoorbeeld. Deze toonaangevende boom zal hoogstwaarschijnlijk blijven staan,” vertelt communicatieadviseur Esther Hof. Dit is een recente aanpassing op eerdere plannen. “Dat geeft wel aan dat we de wensen van de omwonenden serieus nemen,” vult ontwikkelingsmanager Jos Engels aan.

‘Vermoedelijk worden er minder bomen gekapt’

De plannen voor het vernieuwen van het huidige appartementencomplex zijn nog in ontwikkeling. Op het moment wordt er nog extra onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het behoud van het groen. “Ja, er gaan wel bomen gekapt worden,” meldt Engels, “maar dit zullen er vermoedelijk minder zijn dan het eerder genoemde aantal van 25. Mogelijk kan het snoeien van een deel van deze bomen een oplossing zijn om ze te behouden. We kappen daarnaast geen monumentale bomen; geen van de bomen in het plangebied staat op de gemeentelijke lijst beeldbepalende en monumentale bomen.”

Informatieavond

Precieze aantallen en zekerheden kan Kennemer Wonen in dit stadium nog niet geven. Tijdens een informatieavond voor omwonenden in september kunnen we meer vertellen over het aangepaste voorlopige ontwerp voor de nieuwbouw. Omwonenden zullen hier eind augustus een uitnodiging voor krijgen. “Die informatie hebben omwonenden nu nog niet, dus het is logisch dat er nu onduidelijkheid is,” zegt Hof.

Groene woonomgeving

Ook in bredere zin heeft Kennemer Wonen groen en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “Een groene woonomgeving is belangrijk, ook voor onze huurders,” licht Hof toe vanuit het kantoorpand dat de woningcorporatie deelt met Landschap Noord-Holland. “Naast het voldoen in de behoefte voor sociale woningen, vinden wij natuurinclusief bouwen belangrijk. Bij onze projecten krijgen wij advies van landschapsarchitecten. Zo ook bij de bouw van de sociale huurwoningen in het duingebied op Duin en Bosch in Castricum. Daar hebben we tijdens de voorbereidingen samengewerkt met DS Landschapsarchitecten, de bouw is net gestart.”

Bomenrapporten

Er zijn nu twee bomenrapporten gemaakt over project Ter Coulsterlaan: Copijn heeft een rapport opgesteld in opdracht van werkgroep Red de Rimboe; Groenadvies Amsterdam B.V. deed dat in opdracht van Kennemer Wonen. Het zou volgens Engels logisch zijn als de twee adviesbureaus onderling overleg zouden plegen.

Vierhoog

Het nieuwbouwplan is eerder al teruggebracht van vijf naar vier bouwlagen. Kennemer Wonen geeft aan dat nieuwbouw in vier lagen volgens de gemeentelijke Toekomstvisie Heiloo 2030 onder voorwaarden mogelijk is. Engels: “Er is bovendien op verschillende plekken in Heiloo al hoger gebouwd dan drie lagen. Bijvoorbeeld bij het Stationsplein, en bij de nieuwbouw aan Hoog en Laag.”

Conclusie

Er is beweging in het ontwikkelplan en er lopen nog volop onderzoeken. In september zullen omwonenden verder worden geïnformeerd tijdens een speciale informatieavond waarvoor zij binnenkort worden uitgenodigd.


Vierhoog bij de nieuwbouw aan Hoog en Laag. (Foto: Google Maps)


Vierhoog aan het stationsplein en de stationsweg. (Foto: Google Maps)

Afbeelding
Mensen maken het Trefpunt: Corrie Ooms Column 28 sep, 10:57
Afbeelding
Kinderboekenweek in teken van de natuur Algemeen 28 sep, 09:34
Afbeelding
Vier mee: Dierendag bij ‘t Beestenboetje Algemeen 27 sep, 14:53
Afbeelding
Van dat weer om te gaan bridgen bij Bridgegroep Het Trefpunt Uit 27 sep, 11:52
Afbeelding
NK Tegelwippen: vervang je tuintegels voor planten Duurzaam 27 sep, 11:40
Afbeelding
Dierendag: stuur ons je mooiste foto van en met je huisdier Fotowedstrijd 26 sep, 19:10
Afbeelding
Eindelijk weer dansen bij Eden Algemeen 26 sep, 13:36
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
VIP social media workshop voor vrijwilligers(organisaties) Algemeen 26 sep, 12:17
Afbeelding
Digicafé in Bibliotheek Heiloo Algemeen 26 sep, 11:59
Afbeelding
GeheugenHuiskamer opent deuren Algemeen 26 sep, 11:50
Afbeelding
Schilderskring Uitgeest exposeert in Witte Kerk Algemeen 26 sep, 11:46
Afbeelding
Herman vindt er wat van (9): ‘Zeurvis’ Column 26 sep, 09:35