Selma en Michel hebben een vegan lifestyle en inspireren anderen met hun vegan B&B in Egmond aan Zee.
Selma en Michel hebben een vegan lifestyle en inspireren anderen met hun vegan B&B in Egmond aan Zee. (Foto: Selma Krap)
Groen Doen

Deel 6: ‘Vegan leven is meer dan havercappuccino drinken’

Algemeen

HEILOO – Tijdens een etentje, tien jaar geleden, kwam het gesprek op het onderwerp bio-industrie. Op slag besloten Selma Krap en haar man Michel hun hele leven om te gooien. Vanaf nu zouden ze plantaardig leven. 

Door: Loen van Gulick

Onderaan dit artikel: 10 tips voor een vegan lifestyle!

De moeder van Selma is een slagersdochter, de vader van Selma reed met vrachtwagens vol vleeswaren. Vlees werd letterlijk met de paplepel ingegoten. “Tijdens het etentje hoorde ik voor het eerst hoe de vork werkelijk in de steel zat. Je moet je bedenken, het was een andere tijd tien jaar geleden. Er lagen nog geen veganproducten in de supermarkt, hoor! Tofu en Tempé waren nog de enige vleesvervangers. En zelfs daar had ik nog nooit van gehoord.” Nog diezelfde avond zochten ze hun keukenkastjes uit. Alles met dierlijke ingrediënten of E-nummers gaven ze weg; er bleef weinig over. Selma en Michel begonnen helemaal opnieuw.

“Het koste mij geen moeite,” vertelt Selma, “want de filmpjes die ik op internet vind, maken mij zeker van mijn zaak. Babyhennetjes die direct na de geboorte levend versnipperd worden (omdat ze toch geen eieren kunnen leggen), slangen die levend gevild worden voor slangenleer… Plantaardig leven omvat meer dan een hippe havercappuccino bestellen. Het beïnvloedt al mijn keuzes.


Van een vegan high-tea kan Selma alleen maar vrolijk worden! 

Inmiddels -fast forward naar 2022- bestiert het stel een Vegan B&B in Egmond aan Zee: Villa La Vida. Alles is er plantaardig. Het behang, de verf, de inrichting, het ontbijt en de matrassen. En zo veel mogelijk is gifvrij. Selma: “Vooral in matrassen zit gewoonlijk erg veel gif. In een tijd waarin vegan nog geen trend was hebben we voor veel dingen wel de hoofdprijs betaald. Maar concessies maken, was voor ons geen optie. Zelfs onze lieve hondjes, Vida en Isa, eten vegan!”


Selma, Michel, Vida en Isa. (Foto: Selma Krap)

Vlees of een dier?

De gasten zijn veelal Duitsers die voor de zee komen, niet per se met het doel om vegan te leven. “Soms komen ze er pas achter bij het uitchecken!’ lacht Selma, dan hadden ze helemaal niet beseft dat hun ontbijt compleet plantaardig was. We vertellen er niet standaard over, dat hoeft ook niet. De ene keer komt het wel ter sprake, de andere keer niet.” Dat is wel eens anders geweest. In het begin raakte het Selma zo erg als ze anderen vlees zag eten, dat ze zich niet kon inhouden om er iets van te zeggen. “Wat door sommige mensen als voeding wordt gezien, wekt bij mij andere associaties op. Ik zie een stukje dier, dat zijn leven lang heeft geleden om een paar seconden in iemands mond te liggen. Het is geen vlees, het is een dier. Maar ik werd er geen gezellige gesprekspartner van. Bovendien heeft het geen zin. Ik heb toen advies gevraagd hoe ik hiermee om moet gaan. Daar heb ik gelukkig een weg in gevonden. Ik praat er nu alleen over als iemand erin geïnteresseerd is.”


Als eerste vegan B&B is Villa La Vida en Egmond een begrip in de vegancommunity.  (Foto: Maaike Manshanden)

En dat werkt, want inmiddels heeft Selma al veel mensen geïnspireerd. Dan krijgt ze bijvoorbeeld een foto toegemaild van een gast van de B&B, die na thuiskomst de heerlijke Vida Vegan Tosti heeft nagemaakt. Ook vrienden en familie gaan op hun eigen tempo mee met de veganflow. “Ik vind dat super bijzonder om te merken. Er is steeds meer dierenleedvrij. Dat maakt mij heel erg blij!”


Genieten van een compleet plantaardig ontbijt. (Foto: B&B Villa La Vida) 

10 groene tips van Selma

Tip 1.
Sta even stil voordat je iets koopt. Bedenk je: heb ik het echt nodig? Zo ja, dan is de volgende vraag: hoeveel impact heeft dit op de aarde? En is er een alternatief?
Tip 2.
Bij de winkel VEGA-LIFE in Amsterdam kan een veganist zijn hart ophalen: kleding, boeken, beautyproducten en meer.
Tip 3.
Luister podcasts, bijvoorbeeld die van Janneke van der Meulen. Op Insta is Plantedbased Dennis inspirerend.
Tip 4.
Je gaat uit eten, maar je gezelschap wil wel vlees? Happycow.net heeft filters voor alle wensen.
Tip 5.
Mijn grote inspiratiebron vanaf dag 1 is Lisette Kreischer. Google haar!
Tip 6.
Shop like you give a damn is een online warenhuis met kleding. Niet alleen vegan, maar ook nog duurzaam.
Tip 7.
Heb je een vegan lifestyle? Vind gelijkgestemden op facebookcommunities. Bij hen hoef je jezelf niet te verantwoorden. Zo kan het gesprek ook juist eens over iets anders gaan.
Tip 8.
Vegan bananenbrood’ of ‘Vegan stoofpot’ levert zo 300 recepten op in Google. Smullen!
Tip 9.
Sites waar ik veel aan heb zijn www.melkjekanzonder.nl en www.animalrights.nl. Op veganchallenge.nl staan heel veel feiten en fantástische recepten.
Tip 10.
Netflix and get inspired. Zoek op ‘vegan’ en vind heel veel inspirerende docu’s!

Deze zomer kijken we zes weken lang over de schutting van groene doeners in Heiloo. Selma Krap is vanuit Heiloo naar Egmond verhuisd, toen ze samen met haar man Michel gestart is met de eerste vegan B&B van Nederland: Villa La Vida

Afbeelding
Mensen maken het Trefpunt: Corrie Ooms Column 28 sep, 10:57
Afbeelding
Kinderboekenweek in teken van de natuur Algemeen 28 sep, 09:34
Afbeelding
Vier mee: Dierendag bij ‘t Beestenboetje Algemeen 27 sep, 14:53
Afbeelding
Van dat weer om te gaan bridgen bij Bridgegroep Het Trefpunt Uit 27 sep, 11:52
Afbeelding
NK Tegelwippen: vervang je tuintegels voor planten Duurzaam 27 sep, 11:40
Afbeelding
Dierendag: stuur ons je mooiste foto van en met je huisdier Fotowedstrijd 26 sep, 19:10
Afbeelding
Eindelijk weer dansen bij Eden Algemeen 26 sep, 13:36
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
VIP social media workshop voor vrijwilligers(organisaties) Algemeen 26 sep, 12:17
Afbeelding
Digicafé in Bibliotheek Heiloo Algemeen 26 sep, 11:59
Afbeelding
GeheugenHuiskamer opent deuren Algemeen 26 sep, 11:50
Afbeelding
Schilderskring Uitgeest exposeert in Witte Kerk Algemeen 26 sep, 11:46
Afbeelding
Herman vindt er wat van (9): ‘Zeurvis’ Column 26 sep, 09:35