Column

Herman vindt er wat van (6): ‘Groene vingers’

Algemeen
De klokjesbloem is een schattig paarsblauw bloemetje dat welig tiert in Heiloo.
De klokjesbloem is een schattig paarsblauw bloemetje dat welig tiert in Heiloo. (Foto: Pexels)

Ooit werkte ik in een tuincentrum. We lokten nietsvermoedende klanten met het bord ‘5 gerania voor een tientje’, en ik verkocht duizenden tuinplanten aan veelal Duitse klanten die er nog minder van wisten dan ik. Tevens heb ik er een paar levenswijsheden opgedaan. Zo had ik twee bazen, die elkaar goed aanvulden. De ene baas zei bijvoorbeeld: “Ken jij die stapel kissies ff aan de linkerkant neerzetten? Ze staan rechts in de weg!” Toen ik klaar was met de klus vroeg de andere baas: “Hé, die kissies staan daar ongeloveloos in de weg, kan je ze rechts neerzetten?” Dus in precies evenveel tijd stonden ze weer precies op de plek waar ik begonnen. Beide bazen tevreden; nettoresultaat nul.  Op een ander moment liet een nietzosnuggere knecht mij zien hoe je gaaskisten moest opstapelen en daar had hij een veel handiger methode voor dan ik. Het woord boerenslimheid werd ter plekke nieuw leven ingeblazen.  Op dat moment bedacht ik dat ik met mijn VWO-brein op dit gebied toch echt zijn mindere was, en dat was een wijze les.

Groene vingers heb ik zelf nooit ontwikkeld, maar mijn tuin groeit gelukkig vanzelf vol met olijk bloeiend onkruid. De klokjesbloem bijvoorbeeld is een schattig paarsblauw bloemetje dat welig tiert in mijn dorpje. Ik leerde mijn kids de Latijnse naam ervan, en dat leverde hilarische taferelen op. Stelt u zich voor dat u in uw tuin zit en een stem hoort die zegt: “Wat heeft u een mooie Campanula!” En dat u zich dan realiseert dat die zin niet wordt uitgesproken door een jonge vader die ooit in een tuincentrum werkte … maar door zijn 2-jarig dochtertje! 

 Wil je reageren op de column? Stuur een bericht naar: reacties@hermandejager.nl  Wil je je reactie teruglezen in de krant? Zet onze redactie in de cc: redactie.nhe@rodi.nl