Keu, ballen en het groene laken: biljartseizoen gestart

Algemeen
Tjeerd Adema en Joop Zwart (r) blij met de seizoenstart.
Tjeerd Adema en Joop Zwart (r) blij met de seizoenstart. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Woensdagochtend was het al weer een geanimeerde sfeer in de zaal van het Trefpunt. Het geluid van de keu tegen de bal klinkt weer, het biljartseizoen is begonnen. Biljartclub Heiloo is er vier dagdelen per week aan de slag. “Mooie nieuwe lakens hebben we, de ballen rollen weer heel goed”, zegt Joop Zwart als de trotse voorzitter. “Soms komen er putjes in het laken.” Dat zal dan van de keu komen, als die eens uitschiet, denk je dan. Maar nee: “Het zijn de ballen die de putjes kunnen maken, ze kunnen een behoorlijke snelheid ontwikkelen en stuiteren soms.”

door onze verslaggever Ed Bausch

Het is de wereld van caramboles, libre, driebanden. Ooit met prominente beelden in Studio Sport, nu wat meer op de achtergrond. “Poolbiljart en snooker staan nu wat meer op de voorgrond, maar het edele biljartspel leeft nog altijd.” En dat is te zien op de ochtend in het Trefpunt. Heel geconcentreerd zie je de spelers kijken hoe ze met de ene bal de twee anderen zullen gaan raken.

Ook vrouwen welkom bij Biljartclub Heiloo

Wedstrijdleider op woensdag is Tjeerd Adema. Hij noteert op de laptop de scores op de zes tafels. “We kunnen maximaal 32 spelers op een dagdeel hebben. Daar komen we nu niet helemaal aan, we verwelkomen graag nieuwe leden. Onze spelers zijn geoefend, het Trefpunt organiseert lessen. We hebben ook wel leden uit Limmen en De Egmonden hier, want we hebben goede faciliteiten.” Wie wat graaft in de geschiedenis ziet dat de sport in de zestiende eeuw vooral werd beoefend door vrouwen, als de mannen gingen jagen. En in de Europese koningshuizen was de sport ook heel populair. Ooit werd een Britse koningin opgebaard op haar geliefde groene laken. Nu zijn het in Nederland vooral mannen die de sport levendig houden. “Maar vrouwen verwelkomen we graag bij de club, misschien het leukst in groepsverband.” 

Zaterdag 17 september zijn de biljarters ook aanwezig op de Open Dag van Trefpunt Heiloo.

Kijk verder op www.bcheiloo.nl