Er kunnen onbewuste patronen in je denken zitten

Algemeen
Opstellingen kun je in het Heilooërbos nog wel eens aantreffen. *
Opstellingen kun je in het Heilooërbos nog wel eens aantreffen. * (Foto: aangeleverd)

HEILOO - “Nee, voorbijgangers keken niet eens gek op”, zegt Heiko Sportel. In het Heilooërbos kon je deze zomer wel eens een groep aantreffen, in een kringetje. Misschien zijn samenkomsten in de buitenruimte gewoner geworden in de coronajaren. Met Monique Witteman maakt hij opstellingen mogelijk, familieopstellingen. “Er kunnen onbewuste patronen in je denken en doen zitten. Patronen die je wellicht remmen, waar je last van kunt hebben. Momenten uit het verleden die onbewust doorwerken in je huidige denken en doen en waar je liever vrij van wilt zijn. Met een familieopstelling kun je je, dus met de bijdragen van anderen, bewust worden van die patronen, ontdekken waar ze vandaan komen. Dat kan echt helpen.” Op de avonden van 8, 15 en 22 november geeft hij, in een drieluik, workshops in het Trefpunt waar je inzicht kunt verwerven hoe een familieopstelling van betekenis kan zijn. “Niet als wondermiddel maar als hulpmiddel.” Zaterdag 17 september is Heiko ook aanwezig op de open dag in het Trefpunt, van 13.00 tot 16.00 uur.

door onze verslaggever Ed Bausch

Familieopstellingen kunnen helderheid geven

Wat Heilooër Heiko Sportel nu doet is wat je noemt een contrast met zijn vroegere werk. “32 jaar werkte ik voor Tata, als technisch natuurkundig ingenieur. Ik hield me bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en daarvoor moest ik enthousiasme bij medewerkers voor elkaar krijgen en uiteindelijk de directie overtuigen. Uiteindelijk had ik vooral de interesse in het samenstellen van teams, hoe je onbevangen, zonder blokkades met elkaar energie voor iets kon omzetten in overtuiging dat de kost voor de baat zou uitgaan. Want de directie keek natuurlijk naar kosten, en naar de mogelijkheid van baten. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de kracht van teams. Wat zijn goede voorwaarden voor samenwerking? Dat bracht me er toe om een opleiding te volgen voor het begeleiden van familieopstellingen.”

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

Heiko Sportel en Monique Witteman. (Foto: aangeleverd)

Je ziel weet wat er geleerd kan worden

“Want pas als je echt vrij kunt zijn in je hoofd, én vooral in je hart of ziel, kun je echt goed vooruit komen. Maar je ziet vaak dat mensen vast zitten in iets, of een blokkade hebben ontwikkeld.” Sportel geeft als voorbeeld dat een kind zichzelf aanleerde altijd lief te moeten zijn voor moeder. “Maar dan ga je dat later ook meestal zo doen. En dan doe je jezelf tekort, stel je te weinig grenzen. Je daar bewust van worden is al een mooie stap. Een ‘opstelling’ kan daarbij heel behulpzaam zijn, omdat de verschillende rollen en het gedrag van de mensen om je heen duidelijk worden. En de andere ‘rolspelers’ zich ook bewust worden van hun woorden en gedragingen. En je wordt je bewust van je eigen verdriet of pijnpunten. Een opstelling met diverse rollen kan ook heel goed werken in werksituaties.”

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

(Foto: aangeleverd) * De personen op de foto zijn in verband met hun privacy onherkenbaar gemaakt.

Interactie belangrijk om elkaar te ‘zien’

“Ja, voor mij is het nu een totaal ander leven sinds ik in 2019 iets vervroegd kon uittreden. Er is echt iets te doen aan je afgewezen voelen, te perfectionistisch willen zijn, te vaak te veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Soms kan ik iemand, na deelname aan een opstelling, ook individueel verder begeleiden, coachen.” Over de huidige ontwikkeling in de maatschappij, met de vele tijd die we doorbrengen achter schermpjes zegt Heiko: “Dat is allemaal tijd, waarin je minder de interactie in levende lijve kunt beoefenen. Juist die interactie is zo belangrijk om elkaar te zien, te begrijpen.”

Zaterdag 17 september is Heiko Sportel ook aanwezig op de open dag in Trefpunt Heiloo, van 13.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie op www.helderheid.info.