Gitarist Hans Laduc in zijn studio.
Gitarist Hans Laduc in zijn studio. (Foto: Ed Bausch)

Hans Laduc: ‘Je groeit als je optreedt’

Algemeen

HEILOO - “Ik laat het je zien”, zegt hij in zijn studio aan huis. ‘I walk the line’ van Johnny Cash. Je dacht altijd dat er slagwerk meespeelt. Maar nee, het is ooit opgenomen (eind vijftiger jaren in de befaamde Sun studio in Memphis) met een dollarbiljet tussen de snaren van de slaggitaar. “En dan lijkt het net alsof je zo’n kwastje over een trom hoort gaan, zoals bijvoorbeeld in de jazz.” Hans Laduc pakt zo’n biljet, doet het tussen de snaren en jawel hoor, helemaal Cash. En zo is het voortdurend heel onderhoudend als je een uurtje vertoeft in zijn studio, waar diverse gitaren op een rij hangen, waar hij lesgeeft, waar een hele rij autobiografieën staat van de grote Amerikaanse vertolkers van rock-’n-roll, country folk en de ‘fingerpicking-style’, waar Hans zo enorm goed in is geworden. Af en toe pakt hij even een gitaar en dan volgt er, vlak voor je neus, weer een spectaculaire riff. Maar ‘now for something completely different’: Hans gaat anderen een podium bieden: de eerste avond is zondag 9 oktober in BukBuk. “Van optreden groei je als muzikant.”

door onze verslaggever Ed Bausch

Gitarist Hans Laduc start akoestisch open podium

“Zoals het nu staat ga ik twee keer zo’n avond presenteren.” De sterren staan goed. Want voor de eerste avond heeft hij al zeker tien namen genoteerd, van solisten en duo’s. “Dus 29 januari zal vast ook wel lukken en daarna zien we verder.” Het is allemaal ook te lezen in de programmagids van Trefpunt Heiloo. “Alles laten we zo akoestisch mogelijk klinken. Een beetje versterking is mogelijk via mijn eigen geluidssetje. Iedereen speelt 2 à 3 nummers. Een hele leuke kans voor de musici én de bezoekers. In de roemruchte zaal van Buk Buk wordt een intieme setting gemaakt.”

De tekst loopt door onder de foto>>

Een dollarbiljet tussen de snaren leggen en zo krijg je het drumgeluid bij ‘I walk the line’ van Johnny Cash. (Foto: Ed Bausch)

Reizen naar legendarisch Amerika

Hans kwam in 1955 ter wereld in Amsterdam, waar Johnny en Rijk geknipt werden in de kapperszaak van zijn vader, ging naar het toenmalige Conservatorium in Alkmaar, kwam daar de vrouw van zijn leven tegen en werd zo Heilooër. Vanuit zijn dorp toerde hij heel lang door het land als de sologitarist in diverse bands, en was bijna een kwart eeuw docent aan de Muziekschool West Friesland. Hans maakte vier keer een reis naar Amerika, natuurlijk vooral Nashville en Memphis. Die laatste stad werd wereldberoemd door de thuisconcerten van blueslegende B.B. King en de legendarische Sun Studio, eind jaren vijftig de bakermat van de rock-n-‘roll met de eerste opnames van Elvis, Johnny Cash en zovele anderen. Drumsetje, staande bas, gitaar en zang. In 2019 nam Hans zijn cd op in de Sun Studio, eigenlijk een tamelijk onooglijk gebouwtje aan zo’n eindeloze Amerikaanse ‘lane downtown’. Laduc and the Memphis Two treden in het voorjaar weer op in Heiloo.

‘Sing me back home’

Ergens begin deze eeuw kwam Hans op het spoor van de ‘fingerpicking-style. “Op feesten moesten de arbeiders in de fabrieken en op het land op de gitaar zowel de melodie, de bas als de akkoorden tegelijk spelen. Dat geeft een geweldige harmonieuze cadans.” 

Wie Hans wel eens heeft horen spelen weet dat hij die stijl heel goed is gaan beheersen en dat is echt zeldzaam. “Voor een mooie melodie kun je me altijd wakker maken. Ik hou van harmonie.” Zo schrijft hij ook zijn eigen songs, couplet, refrein, mooie riff op de gitaar. Met z’n teksten, die wel ergens over gaan, veelal over de liefde voor iets (Ford Mustang) of iemand. “De mooiste song is voor mij ‘Sing me back home’, met de invloed van gospel. Merle Haggard maakte het toen hij, met spijt, in de San Quentin-gevangenis zat.” Wie weet wat voor prachtige liedjes gaan klinken tijdens het Open Podium in BukBuk. “Ik wil er wat mee teruggeven, want ik heb zelf al heel lang mogen optreden.” 

Het akoestisch open podium vindt plaats zondagmiddag 9 oktober van 15.00 tot 17.00 uur, entree 5 euro inclusief koffie/thee. Adres Buk Buk: Pastoor van Muijenweg 12, Heiloo.

Opgeven, ook voor 29 januari 2023, via laducgitaar@gmail.com

Beluister Hans Laduc ook op Spotify.


Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Aan de slag voor een toekomstgerichte bibliotheekvoorziening in Heiloo Algemeen 23 nov, 19:08
Afbeelding
Nederlandse kerken kleuren 23 november rood op #RedWednesday Algemeen 23 nov, 17:57
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 23 nov, 17:33
Afbeelding
Inschrijving geopend voor WereldLichtjesDag 2022 Algemeen 23 nov, 15:24
Afbeelding
Jaren 80 dansavond in Buk Buk Uitgaan 23 nov, 11:12
Afbeelding
Digicafé over beheer en beveiliging in Bibliotheek Heiloo Algemeen 23 nov, 09:00
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
In de Cultuurkoepel: Concert Mosa Trio met Bergens Symfonieorkest Uitgaan 22 nov, 14:04
Afbeelding
Word volgend jaar ook vriend van Sinterklaas in Heiloo Algemeen 22 nov, 13:53