Week tegen Eenzaamheid

‘Wandelen is goed voor alles’

Algemeen
Kevin Stokman, Patrick Rupsam en Karin Kersbergen genieten van een kop koffie bij de Trefpuntbakfiets.
Kevin Stokman, Patrick Rupsam en Karin Kersbergen genieten van een kop koffie bij de Trefpuntbakfiets. (Foto en tekst: Ed Bausch)

HEILOO - “Wandelend met iemand praat je makkelijker. Je bent allebei aan het lopen, kijkt het merendeel van de tijd vooruit en in de cadans van het lopen formuleer je makkelijker je gedachten, ben je vaak vrijer in je denken. Dat levert mooie, oprechte gesprekken op, waar je mee verder kunt. Dus wandelen is voor het Trefpunt steeds belangrijker aan het worden. Elkaar actief ontmoeten en ook nog gezond bezig zijn. Het is mooi dat iemand je zo maar kan vragen om mee te wandelen. Dat kan een makkelijker contact opleveren dan tegenover elkaar gaan zitten”, zegt Karin van Kersbergen van het Trefpunt. “We zetten echt altijd stappen om inwoners te bereiken. Bij ons in het centrum of gewoon aan huis. We zijn er voor inwoners die zeggen zich eenzaam te voelen, die het gevoel hebben teveel in zichzelf te zitten, die vinden dat ze te weinig mensen om zich heen hebben. Zo’n gevoel kan allerlei redenen hebben, het kan zijn ontstaan na een grote gebeurtenis in je leven, zoals een scheiding, een ziekte, of een financiële terugval. Maar door ontmoeten kun je toch weer in andere gedachten komen.”

4, 5 en 6 oktober verzorgt het Trefpunt extra wandelingen

Wandelen. Het lijkt onbetwist dat het goed is voor lichaam en geest. Het immer actieve Trefpunt doet al veel aan wandelingen organiseren: iedere vrijdag kun je vanaf 14.00 uur gratis een half uurtje meelopen onder begeleiding van Rina Schut. Vertrek bij het Trefpunt, en daar is er na afloop gezelligheid met wat te drinken. Ter gelegenheid van de Week tegen Eenzaamheid is er iets extra’s: wandelen met de huisarts, 4, 5 en 6 oktober. De start is steeds bij de huisarts van die dag. Er zijn geen kosten en je krijgt ook nog koffie en wat lekkers onderweg. “Iedereen kan gewoon komen en meewandelen”, zegt Karin.

Huisarts wandelt mee tijdens Week tegen Eenzaamheid

Het is heel bijzonder dat, naast de buurtsportcoach ook een huisarts meeloopt. “Die vonden het een mooie uitnodiging, gewoon in een ongedwongen sfeer onder de mensen meelopen en kletsen. Dat kan van alles opleveren, vast ook mooie, doordragende contacten. Het zijn korte routes. Zo proberen we samen verder te komen, je kunt uit je gevoel van eenzaamheid komen in een ongedwongen sfeer, echt. En wie weet zien we je dan vaker op de vrijdagse wandelingen. We hopen ook meer begrip te kweken voor eenzaamheid. Iedereen kan een ander uitnodigen om een stukje mee te wandelen. Dan wordt het al gauw leuk, is onze ervaring.”

De week met wandelingen start zaterdag 1 oktober

”De week met wandelingen begint al zaterdag 1 oktober met wandelingen georganiseerd in samenwerking met Hattrick Zorg uit Egmond aan den Hoef. Dat zijn wat grotere afstanden, met opstappunten in Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee en Castricum. Karin gaat dan met haar Trefpuntbakfiets koffie serveren in Egmond Binnen. In het Trefpunt is ook een steunpunt Eenzaamheid. Karin is net als Patrick Rupsam ambassadeur van dat steunpunt. Patrick werkt bij Hattrick Zorg in Egmond aan den Hoef, met allerlei programma’s voor mensen met een beperking. Kevin Stokman, cliënt bij Hattrick, ontwikkelt zich als fotograaf bij de verschillende activiteiten en loopt soms een stukje mee. “Acht kilometer is voor mij al veel, hoor.” Zaterdag hoopt hij alle wandelaars bij de finish vast te leggen met zijn echte camera. Zaterdag, of een andere keer, kun je kiezen uit verschillende afstanden, opgeven kan nog bij Mark Velzeboer van Hattrick, op 0653905112.