Update

NK Tegelwippen: help Heiloo naar hogere plaats op tegelwipranglijst

Algemeen
Tegel eruit, planten erin. Een kind kan nog een geveltuintje maken.
Tegel eruit, planten erin. Een kind kan nog een geveltuintje maken. (Foto: NK Tegelwippen)

HEILOO/REGIO - Bij extreme hitte of hevige neerslag zorgen de stenen in onze omgeving voor extra problemen: het koelt niet voldoende af en water kan niet goed wegstromen. Om zoveel mogelijk tegels in tuinen te vervangen door groen, ondersteunt gemeente Heiloo het NK Tegelwippen. Dinsdag 4 oktober vindt een grote actie van de gemeente plaats. Wie tegels in de tuin vervangt door planten, krijgt van de gemeente een zakje botanische bloembollen. De tegels worden op dezelfde dag door de gemeente opgehaald.

Er is beperkt ruimte om deel te kunnen nemen aan deze ophaalservice, dus meld snel aan. De tegels mogen de dag voor de ophaaldag vanaf 16.00 uur op de locatie klaargezet worden. Maak vooraf wel nog even een foto. Dan komt er in het voorjaar een medewerker langs om te zien hoe groen het in de tuin is geworden.

Meer groen voorkomt wateroverlast, biedt meer koelte op warme dagen en houdt het water vast bij droogte. Daarnaast wordt de leefruimte voor planten en dieren vergroot en werken we samen aan een gezondere en mooiere gemeente. Informatie en aanmelden kan via www.ikdenkmeeoverheiloo.nl


Jaarlijkse kampioenschapHeiloo op 41ste plaats van de tegelwipranglijst

De jaarlijkse kampioenschap gaf gemeente Heiloo een push om aan de slag te gaan. Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij gehouden en loopt tot en met 31 oktober. Ruim 115 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap.

Gemeente Heiloo heeft dinsdag 27 september in totaal 1194 tegels gewipt voor het NK Tegelwippen 2022. Gemiddeld 49,8 tegels per 1000 inwoner aan gewipte tegels. We staan nu op een 41ste plaats op de NK Tegelwipranglijst! Willen we hoger komen, doe dan vandaag nog mee!

In totaal doen 115 gemeenten mee aan het NK Tegelwippen

Zeker 115 gemeenten treffen elkaar in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. 

Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. Momentum: gemeenten en bewoners samen aan de slag Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting - in plaats van stenen - zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. 

De rivaliteit zorgt voor een spannende wedstrijd

Dit NK belooft spannend te worden: gemeenten treffen elkaar in verschillende derby’s en poules. Met name in de steden gaan ze dit jaar opnieuw de strijd aan met elkaar. De rivaliteit zorgt voor een spannende wedstrijd, maar vooral ook voor fanatieke bewoners en wethouders. En dat resulteert in meer vergroening van de directe leefomgeving. Uiteindelijk wint dus iedereen!”

De gemeente die de meeste tegels per duizend inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Stuur ook een foto naar onze redactie via redactie.nhe@rodi.nl Hiermee kunnen we laten zien hoeveel groener Heiloo wordt.

Kijk verder op www.nk-tegelwippen.nl

Deelnemende gemeenten in Noord-Holland. (Afbeelding: NK Tegelwippen)