Column

Herman vindt er wat van (12): Voeding

Algemeen
Zorg goed voor je lichaam. Dat begint met voldoende slaap, veel water drinken en voedzaam eten. Doe vooral lokaal je inkopen.
Zorg goed voor je lichaam. Dat begint met voldoende slaap, veel water drinken en voedzaam eten. Doe vooral lokaal je inkopen. (Foto: aangeleverd)

In België hebben ze plezante winkeltjes waar ze onder meer levensmiddelen verkopen. Daar wordt de voorbijganger op geattendeerd met een groot bord met VOEDING erop. Op de een of andere manier vind ik dat heel raar klinken, net alsof het woord BORST er afgevallen is. Maar als ik er langer over nadenk, vind ik voeding wel een interessant woord.

door Herman de Jager 

Zoals vogels hun kleintjes voeden, voeden boeken je brein. Fijne gesprekken met interessante mensen geven je ook voeding. Daarbij: als het goed is ervaart de ander dat ook zo. Sowieso geloof ik sterk in het belang van goed voedsel. Als ik kinderen zie die op een dieet van Red Bull en frikandelbroodjes groot willen worden, heb ik heel veel zin om hun ouders even een lesje ‘schijf van vijf’ te geven. Maar als ik zie wat mijn eigen kinderen naar binnen werken, en vooral wat níet, moet ik beginnen met mezelf op te voeden en daar is geen beginnen aan. 

Bottom line: zorg goed voor je lichaam. Dat begint met voldoende slaap, veel water drinken en voedzaam eten. Niet teveel, en zeker niet te weinig. Luister naar wat je lichaam nodig heeft en hoe het reageert op wat je naar binnen schuift. Maar erken ook je geestelijke honger en zorg dat je je omringt met voedende elementen: vrienden, cultuur, muziek, goede gesprekken, natuur en heel veel liefde. En tot slot: zorg dat je heel veel voedende columns leest. Ik doe hier wekelijks mijn best om je geest te voeren, dus tast toe, kauw er een tijdje op … en wellicht beklijft er een inzicht.

Wil je reageren op de column? Stuur een bericht naar: reacties@hermandejager.nl  Wil je je reactie teruglezen in de krant? Zet onze redactie in de cc: redactie.nhe@rodi.nl