Column

Herman vindt er wat van (18): Sinterkerst

Algemeen
Herman: ''Over een paar decembers moeten we onze kinderen uitleggen wie die bebaarde staffunctionaris met die mijter ook alweer was.''
Herman: ''Over een paar decembers moeten we onze kinderen uitleggen wie die bebaarde staffunctionaris met die mijter ook alweer was.'' (Foto: Drop Productions)

Sommige dingen weet je gewoon. Je kunt heel hard je best doen om bepaalde zaken te negeren of te ontkennen, maar diep van binnen weet je het antwoord al lang. Soms heb je jaren nodig om te erkennen wat je al lang wist, omdat je beseft dat er consequenties aan verbonden zijn. Vaak moet je iets veranderen. Dat kan een scheiding zijn, dat kan ander werk zijn, dat kan een verhuizing betekenen of breken met je familie of je vrienden.

Breaking news: de beste raadgever zit in jezelf. Als je dat concept snapt, begrijp je wellicht mijn aparte relatie met het woord ‘ziek’ beter. Laat me dit toelichten. Sinterklaas heeft last van zijn voet. Dan gaat Sint allerlei dingen proberen om minder last van die voet te hebben, in plaats van zich afvragen waaròm de man last heeft van die Goedheiligvoet. Heel vaak is zoiets een signaal dat iets in je leven niet lekker loopt of in disbalans is. Eigenlijk bestrijdt je het symptoom in plaats van de oorzaak. En let op: als de pijn in Nicolaas’ voet weg lijkt te zijn, komt die op een andere plek weer terug - zolang het probleem (in dit geval de steeds populairdere Kerstman) niet werkelijk opgelost is. Althans: zo werkt het in ieder geval bij mij. Mijn lijf geeft aan dat er wat aan de hand is, terwijl mijn hoofd het nog heel hard wil ontkennen. Maar ik voel het aan mijn water, in mijn onderbuik en aan mijn vingertoppen. Sommige dingen weet je gewoon: over een paar decembers moeten we onze kinderen uitleggen wie die bebaarde staffunctionaris met die mijter ook alweer was.

Wil je reageren op de column? Stuur een bericht naar: reacties@hermandejager.nl. Wil je je reactie teruglezen in de krant? Zet onze redactie in de cc: redactie.nhe@rodi.nl