Sportraad Heiloo lijkt te stoppen

Algemeen
Buurtsportcoach Bart Ploeger en Frans Endel van Sportraad Heiloo.
Buurtsportcoach Bart Ploeger en Frans Endel van Sportraad Heiloo. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - “Ja, het bestuur heeft op de ledenvergadering aangegeven te weinig voortgang te zien. En zich daarbij ook niet altijd voldoende gesteund te voelen door de verenigingen. Dus het lijkt nu voor ons: tot hier en niet verder”, zegt voorzitter Frans Endel. En zo zet de vereniging de komende weken de stappen naar het eind van haar bestaan. Tenzij. “Want ja, ik zou toch al een stapje terug doen, maar had niet verwacht op aftreden van het hele bestuur. Maar kennelijk wordt er in ons bestuur het gevoel gedeeld dat er te weinig vooruitgang is. Als bestuur vinden wij dat het goed is als de gemeente naast haar contacten met de verenigingen zelf, ook een gesprekspartner heeft als de Sportraad. Om verder handen en voeten te geven aan het Sportakkoord, het convenant dat met het vorige College werd gesloten. Of bij de voortgang van de sporthal, het accommodatie-onderzoek en zo nog wel meer.” Heel voorzichtig formuleert Frans ook dat het bestuur wel meer van de verenigingen had verwacht. “Of misschien verwachten we daarmee te veel. Is het voor clubbestuurders naast het runnen van hun verenigingen teveel om ook nog mee te denken in de Sportraad.”

Door Ed Bausch

‘Terwijl toch iedereen het nut ziet van zo’n platform’

“Dat zou kunnen”, zegt buurtsportcoach Bart Ploeger, die vaak door de aard van zijn werk gelijk opliep met de Sportraad. “Maar ja, dat is in mijn functie misschien ook wat makkelijker om te doen. Toch vind ik dat de Sportraad zich heeft bewezen en het nodige heeft gedaan voor de sport in het algemeen. Dus ja, ik vind dit jammer, zeker ook voor Frans, die echt veel heeft lopen sleuren. Hij heeft met zijn bestuur echt veel gedaan om de sport in Heiloo op een hoger plan te brengen en alle politieke partijen onderstreepten die gedachte ook tijdens het verkiezingsdebat begin dit jaar. En ook is sport duidelijker dan ooit opgenomen in het uitvoeringsprogramma van het College.” Nu is er geen orgaan meer dat gevraagd en ongevraagd advies kan geven aan de gemeente, over de sport. “En zover was de Sportraad wel gekomen”, zegt Bart. “Wethouder Opdam had de Sportraad een meer formele status gegeven in de bestuurlijke organisatie, met een officieel moment van ondertekening vorig jaar om deze tijd.’’

Voldoende draagvlak?

Michel Engelsman, gemeenteraadslid met sport in de portefeuille, voor Heiloo 2000 zag het wel aankomen. “Maar tegenhouden konden we het ook niet. De bedoelingen van de Sportraad waren goed, hoewel je niet altijd goed kon zien of ze wel namens voldoende verenigingen konden spreken. Maar dat is in iedere branche ook best lastig. De clubs zoeken elkaar misschien nog te weinig op. Maar ja, de tijd ontbrak misschien. Er is voor clubs echt wel wat te halen bij zoiets als een Sportraad, denk aan de energiecrisis, hulp bij het op peil houden van je vrijwilligersbestand, accommodaties, een visie voor de wat langere termijn.” 

Frans beaamt dat en voegt toe: “Als Sportraadbestuur vonden we dat we toch ook verder in de tijd vooruit moesten kijken in een groeiende gemeente waar sportbeoefening bij heel veel inwoners hoog in het vaandel staat.” Bart Ploeger: “Samen met de Sportraad trokken we als buurtsportcoaches op om koppelingen te maken tussen sport en welzijn, omdat sport kan helpen bij herstel, of bij eenzaamheid of wat ook. En om verbindingen te leggen tussen verenigingen. Dat gaat echt niet vanzelf, maar samenwerking kan de verenigingen wel helpen.”

‘Goede gesprekken’

Wethouder Antoine Tromp vind dat er voldoende aanknopingspunten zijn voor de Sportraad. “Ik zie niet direct dat er minder voortgang is. Natuurlijk dingen wil je soms sneller zien gaan, maar soms zijn de omstandigheden tempoverlagend, zoals de perikelen rond de tweede sporthal. Ik vond dat we goede gesprekken voerden, sinds ik ben aangetreden. Sport staat hoog op mijn lijstje. Natuurlijk is het fijn als er een Sportraad is, maar we kunnen ook wel rondes houden met groepen van verenigingen. Het is denk ik allebei nodig, contacten met de verenigingen en contact met een platform zoals de Sportraad.” Een algeheel gevoel van jammer, zo klinken de commentaren over het bestuur van de Sportraad om de vereniging te gaan opheffen. ”Een bestuur kan een stap tot opheffen misschien ook maken om wat meer elan los te weken bij haar leden.” Dat zijn de geluiden die rond zoemen. Wie weet.