Rubriek

Wat doet jij nou?: Petra van den Berg

Algemeen
Petra van den Berg.
Petra van den Berg. (Foto: aangeleverd)

Petra van den Berg ging 4,5 jaar geleden op zoek naar een nieuwe vrijwilligersbaan en kwam daarvoor bij het Vrijwilligers InformatiePunt terecht. Daar bleek een vacature voor het VIP zelf open te staan. Het leek haar leuk om bij het arbeidsbureau voor vrijwilligerswerk te werken en dus reageerde ze op de vacature. “Doe vooral waar je blij van wordt”, werd er tijdens het kennismakingsgesprek gezegd.

door Fabiola Hillebrand en Petra van de Berg 

Petra: “Inmiddels maak ik alweer bijna vijf jaar deel uit van het VIP-team en krijg ik, net als mijn collega’s, alle ruimte om te doen wat ik leuk vind. Want werken bij het VIP is zoveel meer dan het bemiddelen tussen de organisaties en de vrijwilligers. Ik houd me bezig met de organisatie van VrijwilligersBedankt!, het voeren van de gesprekken en het schrijven van een stukje voor deze rubriek. Daarnaast verricht ik de nodige hand-en-spandiensten voor het VIP. Of het is wat ik had verwacht? Het is meer dan ik had gehoopt. De werkzaamheden binnen het VIP zijn heel divers, en daarnaast is er ook altijd ruimte om met nieuwe ideeën te komen. Zo hebben we vorig jaar een VIP-Magazine gemaakt en huis-aan-huis verspreid. Hoe leuk is ‘t om een eigen magazine te maken! En een paar weken geleden werden wij VIPPER’s verkleed als superhelden gefotografeerd voor een 2 bij 2 meter poster. Een ludieke actie om nieuwe vrijwilligers/superhelden te werven. Ik hou van die afwisseling en ben dan ook helemaal op mijn plek.”

Wat maakt dat je nog steeds een VIPPER bent?

“Binnen het VIP heerst een sfeer waar authenticiteit de ruimte krijgt. Als je dat combineert met het eerder genoemde ‘doe vooral waar je blij van wordt’, heb je naar mijn mening de perfecte combi om ergens te willen werken en te willen blijven. En ook niet onbelangrijk …ik heb hele leuke collega’s!”

Wat zou je zeggen tegen mensen die aarzelen om de stap naar vrijwilligers te maken?

“Vrijwilligerswerk is voor veel mensen nog steeds een maatschappelijke bijdrage die je gaat leveren als je stopt met betaalde arbeid en op zoek gaat naar een nieuwe tijdsbesteding. Prima, niks mis mee. Maar vrijwilligerswerk is zoveel meer. Je kunt ook naast je betaalde baan of uitkering of tijdens je studie ontdekken waar je nog meer goed in bent, of je verdiepen in zaken of mensen die je interesse hebben. En omdat je het leuk vindt wat je doet, voelt het als een fijne vrijetijdsbesteding. Het mag dan onbetaald zijn, de lol die ik in m’n werk heb en het plezier dat je daar anderen soms mee doet, zijn daarentegen onbetaalbaar.

Deze mensen en hun verhalen zijn het die de wereld mooier maken

Wat heeft het schrijven van deze rubriek jou opgeleverd?

“Dit is de laatste Wat Doe jij nou?! Zeven jaar heeft deze rubriek bestaan. Het heeft mij veel mooie, leerzame en dierbare gesprekken opgeleverd. Ik had het voor geen goud willen missen! Ik hoop natuurlijk dat er mensen zijn die het leuk vonden om de mooie verhalen te lezen, maar het doel was vooral om mensen te vertellen wat er allemaal mogelijk is in vrijwilligersland en wat het doen van vrijwilligerswerk voor een ander, maar zeker ook voor jezelf kan betekenen. Het zou fantastisch zijn als er mensen geïnspireerd zijn geraakt en daardoor vrijwilligerswerk zijn gaan overwegen of gaan doen.” 

“Deze rubriek stopt nu, maar er zijn plannen voor een nieuw format in het nieuwe jaar. We blijven de ervaringen van onze vrijwilligers graag delen, omdat het volgens ons déze mensen en hun verhalen zijn die de wereld een klein beetje mooier maken.” 

Wil jij jouw positieve ervaring als vrijwilliger ook delen met onze lezers? Stuur ons een bericht via redactie.nhe@rodi.nl