Atelierbezoek

Kitty Meijering: ‘verweerdheid als een basis voor mijn werk’

Algemeen
Kitty Meijering vertelt over haar werk. Een paard in beweging.
Kitty Meijering vertelt over haar werk. Een paard in beweging. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Een prachtige plek heeft ze daar voor haar werk in de oude varkensstal die theeschenkerij de Trog is, aan de oostkant van Landgoed Willibrordus. Daar is de andere entree van het landgoed, voor wie niet vanaf de Kennemerstraatweg over het hele terrein z’n weggetje wil zoeken. Overigens een terrein met vele verrassingen en fraaie natuurlijke plekjes. Kitty Meijering exposeert samen met anderen tot en met 31 december in de Trog. De verweerdheid die ze in haar werk nastreeft sluit goed aan bij de sfeer in de galerie, die de aan de GGZ-gelieerde stichting Buitenkans daar al een flink aantal jaren mogelijk maakt. 

door onze verslaggevers Mieke Rozing en Ed Bausch

Kitty Meijering toont haar portretten en dieren in De Trog

Dit keer als uitzondering niet een bezoek aan een atelier. Kitty zei: “Je kunt mijn werk nu heel goed ervaren in De Trog, het sluit er goed bij aan, of andersom.” En dat wordt meteen duidelijk als je de gezellige ruimte binnentreedt. Knap is hoe theeschenkerij en galerie hier als vanzelfsprekend een eenheid vormen. “Ik exposeerde van de zomer tijdens de Schermer Kunstroute en daar nodigde iemand me uit voor een tentoonstelling hier. Ook al woon ik al lang in Heiloo, toch kende ik het niet goed, dus ja, een mooie ontdekking.” De ruimte leent zich goed voor een ontdekkingsreisje langs kunstwerken aan de wanden, in vitrines. Kitty is van de schilderijen. Ze werd geschoold op de Hogeschool in Amsterdam, beeldende vorming en studeerde ook kunstgeschiedenis.

De tekst loopt door onder de afbeelding>>


Detail van het schilderij Natural 100x120 cm.

Persoonlijk en toch universeel

Ze heeft haar atelier aan huis , in een aangebouwde ruimte. “Voor mij werkt dat goed, dat ik zo kan beginnen als iets me binnenvalt. Het was ook fijn toen de kinderen nog klein waren. En ik kan er groot werk maken.” Groot kunnen haar werken zeker zijn. Aan de ene kant zie je iets concreets, veel vrouwenportretten, meisjes op het strand, dieren. Aan de andere kant oogt haar werk universeel. Het kan iedereen zijn, overal, anytime. Misschien is dat de reden dat haar werken op veel plekken zijn komen te hangen, en dat gaat maar door. “Zelfs in de coronatijd, toen er geen exposities waren. Het was ook een tijd dat ik veel rust vond, weinig prikkels verder. Het was eigenlijk een cadeautje als verdieping van mijn werk.”

“Er moet wel iets herkenbaars inzitten”

Met paletmes, penselen en altijd acrylverf gaat ze de linnen doeken te lijf. “Ik hou van een wat industriële sfeer met ruwe, ongepolijste muren, met druiperige strepen. Ik hou van de kleuren in zo’n omgeving, naturel met wat warmte door gouden, okergele, oranje en rode accenten.” En zo ontstaan er beelden waar veel op valt te ontdekken, soms met papieren dichtregels vagelijk oplichtend uit de verf. “Het is bij mij laag over laag. Heel vaak begint het met een bijna romantisch lichtblauw en dan groeit er iets over heen. In een werk van mij moet altijd wel iets herkenbaars zitten. Dan is het goed.”

Reizen en ballet

En zo wordt het herkend, want een Duitse firma maakt er afdrukken, giclees van, die op diverse plaatsen in de wereld worden tentoongesteld. Een giclee is het resultaat van een druktechniek met een inkjetprinter. “En van het een komt dan het ander, ook speciale opdrachten.” In het werk van Meijering zie je beweging, ondanks dat het veelal portretten zijn. Je ziet invloed uit reizen naar het oosten (Vietnam), van ballet. “Werk van de Amerikaanse schilder Robert Heindel is een mooi voorbeeld voor mij.” Over een blik in de toekomst zegt ze: “Een solo-expositie in een mooi pand, dat vind ik al een heel mooi doel.” In de tussentijd wordt er flink doorgewerkt en geëxposeerd, in januari in een restaurant in Enkhuizen, later in het voorjaar dichterbij en eind juni natuurlijk de Kunstparade, die van Heiloo eventjes een grote kijkdoos maakt. 

De tekst loopt door onder de afbeelding>>


A day at the beach 1. 100x100 cm.

Kijk op www.kittymeijering.nl en voor de Trog op www.de-buitenkans.org

Bekijk hieronder de video van het atelierbezoek aan Kitty Meijering.