Stijgende hypotheekrente leidt tot omslagpunt op woningmarkt

Algemeen
Een keerpunt op de huizenmarkt.
Een keerpunt op de huizenmarkt. (Foto: Pexels)

REGIO - Na een uiterst sterke groei in 2021 - waarbij het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning met 10 procent steeg in vergelijking met 2020 - is afgelopen jaar een keerpunt bereikt op de huizenmarkt. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een nieuwe woning in het vierde kwartaal met 11 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In december 2022 bedroeg de daling zelfs 13 procent in vergelijking met het jaar ervoor, de grootste daling ooit, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. 

Voordeel voor jonge huizenkopers

Bovendien ligt het gemiddelde hypotheekbedrag met 298.000 euro in het vierde kwartaal voor het eerst sinds twee jaar onder de grens van 300.000 euro. Na jarenlange stijgende huizenprijzen en een historisch lage hypotheekrente, begonnen de rentes in januari 2022 voor het eerst te stijgen. De gemiddelde stijging van de hypotheekrente bedroeg in 2022 ruim 3 procentpunt. 

Ter illustratie: in januari stond de 10-jaars rente met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) op 1,1 procent, terwijl deze rente aan het begin van het vierde kwartaal 4,3 procent bedroeg. Onder invloed van de stijgende hypotheekrente is de huizenmarkt al enige tijd aan het afkoelen. In het tweede kwartaal was dit voor het eerst zichtbaar. Hoewel er nog steeds sprake was van een stijging van de huizenprijzen, was deze minder sterk dan de periode ervoor. Per saldo is de prijsstijging op jaarbasis inmiddels flink aan het afvlakken. De Nederlandsche Bank verwacht zelfs dat zowel in 2023 als 2024 sprake zal zijn van een daling van de huizenprijzen (in totaal 6 procent).

Voet tussen de deur

“Uit onze data blijkt dat de stijging van de hypotheekrente en de afvlakking van de stijging van de huizenprijzen ook effect heeft op het gemiddelde hypotheekbedrag. Als gevolg van de sterk gestegen hypotheekrente stijgen de maandlasten en kunnen huizenkopers minder lenen voor de aankoop van een woning. Dat vertaalt zich in een daling van het gemiddelde hypotheekbedrag”, vertelt Jaap van Dijk, franchisenemer van De Hypotheker. 

“Sinds het omslagpunt in het tweede kwartaal is in ieder kwartaal een sterkere daling zichtbaar van het gemiddelde hypotheekbedrag, die nu zelfs is opgelopen tot 11 procent. Deze daling zal in het eerste kwartaal van 2023 mogelijk iets afvlakken als gevolg van de hypotheekrente, die de afgelopen weken weer iets is gedaald met zo’n 0,4 procentpunt. Dit kan op termijn resulteren in een minder sterke daling van het gemiddelde hypotheekbedrag. Met name jonge huizenkopers hebben weer een voet tussen de deur op de huizenmarkt. Dit heeft vooral te maken met het stijgende woningaanbod. Zo staan woningen langer te koop en is er – door de minder gunstige markt – minder concurrentie van zowel doorstromers als beleggers. Ook is dit het laatste jaar waarbij de jubelton belastingvrij kan worden geschonken.”

Dalende trend

De sterkste daling in het afgelopen kwartaal van 2022 is zichtbaar onder 55-plussers (-18 procent). 55-plussers worden relatief hard geraakt, aangezien er weinig passend woningaanbod in de vorm van levensloopbestendige woningen is voor ouderen. In deze leeftijdsgroep bedraagt het gemiddelde hypotheekbedrag voor aankoop woning nu 220.000 euro, wat relatief laag is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Dit komt volgens De Hypotheker vooral omdat veel ouderen al een (groot) deel van hun hypotheek hebben afgelost en vaak ook overwaarde hebben. Als het hen wel lukt om een passende woning te vinden, hebben zij vaak een lagere hypotheek nodig. De kleinste daling is zichtbaar bij jonge huizenkopers tot 35 jaar (-7 procent; 293.000 euro).