Komend weekend gaan we vogels tellen tijdens nationale Tuinvogeltelling

Algemeen
De ijsvogel, Kom jij hem tegen in Heiloo? Tel de vogel mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling.
De ijsvogel, Kom jij hem tegen in Heiloo? Tel de vogel mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. (Foto: Pixabay)

HEILOO - Komend weekend is het weer zover: de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Dit jaar is het een feestje: de Tuinvogeltelling bestaat 20 jaar! Dankzij de tellers heeft Vogelbescherming de afgelopen decennia een beter beeld van de vogels in de winter in de tuinen gekregen. En dat draagt weer bij aan het beschermen van de tuinvogels. Vorig jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee aan dit grootste citizen science project van Nederland! Ook meedoen? Prik vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari een momentje. Tel de vogels en geef de resultaten door via tuinvogeltelling.nl Zondagavond maakt de Vogelbescherming de top 10 bekend.

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is heel simpel

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is heel simpel: tel een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon op vrijdag, zaterdag of zondag en meld de resultaten op?tuinvogeltelling.nl. De webapp Mijntuinvogeltelling.nl is een handige hulp bij het herkennen van de vogels. Via een foto of een vragenlijst helpt de app met het benoemen van de soorten. Via deze app kunnen in het telweekend ook direct de resultaten worden doorgegeven.  

20 jaar Tuinvogeltelling

Dit jaar bestaat de Tuinvogeltelling 20 jaar. Gedurende die jaren is de telling uitgegroeid tot het grootste citizen science project van Nederland. Afgelopen jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee, een jaar eerder tijdens de lockdown zelfs 200.000. De Nationale Tuinvogeltelling is daarmee een begrip geworden. De telling is daardoor afgelopen maand opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland.

Resultaten Tuinvogeltelling door de jaren heen

De resultaten van die tellingen levert een aardig inkijkje op hoe het met de vogels in de winter in onze tuinen gaat. Zo zien we de halsbandparkiet oprukken van de stadsparken in Den Haag en Amsterdam richting het oosten van het land. Dat het slechter gaat met de merels, zien we ook terug in de telling: het aantal per tuin daalde van gemiddeld bijna 4 naar 2. Ook zijn de weersomstandigheden terug te zien in de telling. Hoe kouder het weer, hoe meer spechten en roofvogels gezien worden.