Schrijfcursus bezinnend schrijven terug in Julianaklooster

Algemeen
Stroom van leven.
Stroom van leven. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Iedereen die de behoefte heeft de balans op de maken zo aan het begin van 2023 krijgt de kans dat al schrijvend te doen. De populaire, bezinnend schrijven-cursus ‘Stroom van Leven’ keert terug naar het Julianaklooster op het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo. Dinsdag 14 februari is de eerste van zeven bijeenkomsten en er zijn nog enkele plekken vrij. 

De cursusleiding is in handen van Annemarie Pronk. Zij geeft cursussen waarin zij bezinning stimuleert met behulp van creatieve werkvormen. Zij heeft de sociale academie en de hbo-theologie gedaan en de laatste jaren volgde zij diverse nascholing om schrijfactiviteiten te begeleiden.
Annemarie: “Terugkijken op hoe jouw leven tot nu toe is verlopen? Stil te staan bij hoe het nu gaat? Ontdekken hoe jij je reis wilt vervolgen? En dat vanuit een ruimer of, zo je wilt, spiritueel perspectief? Op deze cursus doe je dat al schrijvend met als inspiratiebron een aantal gedichten over rivieren, o.a. van Tom van Deel, Ida Gerhardt en Bram Vermeulen. De rivier als metafoor voor het leven is van alle tijden. De gedichten nodigen je uit telkens vanuit een andere invalshoek naar jouw leven te kijken.”

Schrijven om dichter bij jezelf te komen

Schrijven is op deze middagen een middel om dichter bij jezelf te komen en het klooster op het Heiligdom vormt daarvoor de ideale omgeving. Het gaat er niet om iets moois te maken, dus talent is niet nodig. De bedoeling is om al schrijvend te ontdekken wat er ‘van binnen’ leeft en daar op papier en in het dagelijks leven uitdrukking aan te geven. Zo ontdek je hoe het Leven in jou wil stromen en hoe je dat de ruimte kunt geven. Deelnemers zullen merken dat de bijeenkomsten veel oproepen en krijgen daarom het advies ook tussendoor tijd te maken om te schrijven of gewoon wat te mijmeren. De cursus werd afgelopen voorjaar ook gehouden op het heiligdom en zo enthousiast ontvangen dat er twee groepen moesten worden gevormd. Een deelneemster: “goede begeleiding, inzicht gevend en uitnodigend tot zelfreflectie.”

Praktische informatie 

De cursus wordt gehouden in het Julianaklooster van Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo op de Hogeweg 65. De zeven bijeenkomsten van 14.00 tot 16.15 uur zijn elke twee weken. Data: 14 februari, 28 februari, 14 maart, 28 maart, 11 april, 25 april en 2 mei 2023. De prijs van € 115,00 is inclusief koffie en thee. Aanmelden is verplicht en gaat via info@olvternood.nl. Zie ook de cursusinformatie in de agenda en inschrijven kan via www.olvternood.nl/agenda.